2018.gadā uzņēmēji varēs paši izvēlēties maksātnespējas administratoru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Sākot ar 2018.gada 1.janvāri, uzņēmēji varēs paši izvēlēties maksātnespējas administratoru, šodien žurnālistiem stāstīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Ministrs prezentēja maksātnespējas politikas attīstības pamatnostādnes 2016.-2020. gadam un to īstenošanas plānu, ko šodien plānots apstiprināt valdībā. Rasnačs stāstīja, ka maksātnespējas politikas attīstības pamatnostādnes ir iedalāmas divās daļās - īstermiņā risināmi jautājumi un ilgtermiņā.

Starp īstermiņā risināmajiem jautājumiem ministrs minēja no 2017.gada 1.janvāra valsts kontrolē pilnībā pārņemt administratoru sertifikāciju. «Šis ir galvenais uzdevums maksātnespējas administrācijas kapacitātes stiprināšanā,» uzsvēra Rasnačs.

Savukārt vidēja termiņa plāns paredz virkni uzdevumu, no kuriem viens no galvenajiem ir stiprināt maksātnespējas administrāciju, kā arī ieviest tādu administrācijas finansēšanas modeli, kas būtu līdzīgs tam, kādā patlaban tiek finansēta Konkurences padome un Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Rasnačs arī informēja, ka starp vidēja termiņa uzdevumiem svarīgākais būs no 2018.gada 1.janvāra uzņēmējiem pašiem izvēlēties maksātnespējas administratoru. «Uzņēmēji varēs izvēlēties maksātnespējas administratoru starp sertificētiem administratoriem, zvērinātiem revidentiem, zvērinātiem advokātiem un zvērinātiem tiesu izpildītājiem,» teica tieslietu ministrs.

Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina stāstīja, ka kopumā pamatnostādnēm ir četri virzieni un par pamatnostādņu izpildi atbildīga būs TM.

Medina norādīja, ka viens no virzieniem paredz iespēju atjaunot maksātnespēju, izmantojot tiesiskās aizsardzības procesu. Juridisko personu maksātnespējas procesā svarīgākais būs maksimāli apmierināt kreditoru saistības. Fizisko personu maksātnespējas procesā galvenais uzdevums būs nodrošināt otru iespēju godprātīgam parādniekam. Tāpat būtisks virziens ir maksātnespējas procesa administratoru profesijas reforma.

Rasnačs informēja, ka minētās pamatnostādnes ir saskaņotas ar uzņēmēju organizācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu