Īrijas parlaments atbalsta apelāciju par EK lēmumu «Apple» nodokļu lietā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Īrijas parlaments trešdien pēc sīvām debatēm nolēma atbalstīt apelāciju par Eiropas Komisijas (EK) rīkojumu, kas paredz, ka ASV informācijas tehnoloģiju gigantam «Apple Inc.» ir jāatmaksā Īrijai 13 miljardi eiro nenomaksātos nodokļos.

Parlaments ar 93 balsīm par un 36 balsīm pret atbalstīja apelāciju par šo EK lēmumu.

Parlamenta balsojums notika pēc debatēm, kuru laikā Īrijas premjerministrs Enda Kenijs paziņoja, ka «nevar tikt pieļauta [šī EK lēmuma] palikšana spēkā», un uzstāja, ka Īrija ir «spēlējusi pēc noteikumiem» nodokļu iekasēšanā no «Apple».

Īrijas valdība 2.septembrī pieņēma vienbalsīgu lēmumu iesniegt apelāciju par minēto EK rīkojumu. Tika paredzēts arī priekšlaicīgi sasaukt parlamenta sēdi debatēm par šo jautājumu.

Īrijas lēmums apstrīdēt šo EK rīkojumu atspoguļo bažas, ka šā rīkojuma akceptēšana varētu graut Īrijas kā biznesam draudzīgas valsts reputāciju un aizbiedēt starptautiskas investīcijas.

Apelāciju parlamentā atbalstīja Īrijas divas galvenās partijas – premjera partija «Fine Gael» («Īru saime») un opozīcijas partija «Fianna Fail» («Likteņa kareivji»), kura atbalsta mazākuma valdību. Pret apelāciju bija opozīcijas partija «Sinn Fein» («Mēs paši»), kas apgalvoja, ka tās atbalstīšana nozīmē «aizstāvēt neaizstāvamo».

EK 30.augustā paziņoja, ka «Apple» jāatmaksā 13 miljardi eiro nenomaksātos nodokļos, jo vairākas ar Īriju noslēgtās nodokļu vienošanās pārkāpj Eiropas Savienības (ES) noteikumus.

«EK secinājusi, ka Īrija garantējusi «Apple» nepamatotas nodokļu atlaides līdz 13 miljardu eiro apmērā. Tās pārkāpj ES noteikumus par valsts palīdzības saņemšanu, jo tādējādi tika ļauts «Apple» maksāt ievērojami mazākus nodokļus nekā citiem uzņēmumiem. Īrijai tagad ir jāatgūst šī pretlikumīgi nodrošinātā palīdzība,» norādīja komisija.

ES konkurences komisāre Margarēte Vestagere pavēstīja, ka īpašā attieksme pret «Apple» Īrijā nozīmē, ka uzņēmums par 2003.gadā Eiropā gūtajiem ienākumiem maksāja efektīvu nodokļa likmi vien 1% apmērā, kas līdz 2014.gadam nokritās līdz nieka 0,005%.

«Nodokļu norunas Īrijā nodrošināja iespēju «Apple» izvairīties no nodokļu maksāšanas par gandrīz visiem ienākumiem, kas gūti no «Apple» produktu pārdošanas visā ES vienotajā tirgū,» skaidroja Vestagere.

Brisele izmeklēšanu par «Apple» panāktajām nodokļu norunām Īrijā sāka 2014.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu