FM plāno noskaidrot iedzīvotāju informētību un izpratni par ES fondiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Finanšu ministrija (FM) izsludinājusi iepirkumu «Sabiedriskās domas izvērtējumi 2016., 2017. un 2018.gadā par iedzīvotāju informētību un izpratni par Eiropas Savienības (ES) fondiem», liecina ministrijas informācija.

Ministrijā norādīja, ka sabiedriskās domas izvērtējums tiek veikts ar mērķi noskaidrot, kā gada laikā mainījies iedzīvotāju izpratnes līmenis un viedoklis par ES fondiem Latvijā.

Atbilstoši 2015.gada sabiedriskās domas izvērtējuma rezultātiem par ES fondu pieejamību Latvijai ir dzirdējuši vairāk nekā 92% iedzīvotāju, tomēr par konkrētu projektu ir dzirdējuši vien 67% iedzīvotāju, tādēļ 2014.-2020.gada plānošanas periodā ES fondu komunikācijas pasākumu mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par ES fondiem un to ieguldījumu Latvijā.

Līdz ar to atbilstoši ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda komunikācijas stratēģijai 2015.-2023.gadam sabiedriskās domas izvērtējums sniegs informāciju ne vien par sabiedrības informētību par ES fondiem, bet arī izpratnes līmeni par ES fondiem, informācijas par ES fondiem pieejamību, kā arī sabiedrības uzticības līmeni ES fondiem un to ieguldījumam Latvijā.

FM norādīja, ka izvērtējuma rezultāti atspoguļo ES fondu komunikācijā iesaistīto iestāžu īstenoto informatīvo un publicitātes pasākumu efektivitāti. Vairāki sabiedriskās domas izvērtējuma rādītāji iekļauti ES fondu komunikācijas stratēģijas 2015.-2023.gadam ES fondu komunikācijas efektivitātes izvērtēšanas moduļa sadaļā, tāpēc nepieciešama regulāra to mērīšana.

Kopš 2004.gada FM šādu sabiedriskās domas aptauju veic ik gadu.

ES fondu komunikācijas pasākumu efektivitāte tiek izvērtēta, veicot kvantitatīvos socioloģiskos mērījumus atbilstoši no ES fondu komunikācijas stratēģijas 2015.-2023.gadam izrietošajam ikgadējam komunikācijas plānam. Komunikācijas efektivitātes mērījumi tiek veikti pēc trim kritērijiem - sabiedrības informētības līmenis par ES fondiem, sabiedrības izpratnes līmenis par ES fondiem un sabiedrības uzticības līmenis ES fondiem un to ieguldījumam Latvijā.

Izvērtējuma rezultātā iegūtā informācija tiks izmantota ES fondu komunikācijas pasākumu plānošanā un to piemērošanā situācijai ar mērķi celt to efektivitāti. Atbilstoši izvērtējuma rezultātiem iesaistītās institūcijas izmantos efektīvākos instrumentus un līdzekļus, izstrādās risinājumus izvērtējumā apzināto problēmu risināšanai un kontrolēs komunikācijas mērķu īstenošanu.

Sabiedriskās domas izvērtējumu rezultātiem ir jābūt salīdzināmiem ar iepriekš veikto ikgadējo sabiedriskās domas aptauju datiem, kā arī jāparedz jauni jautājumi, lai iegūtu datus visās darba uzdevuma tēmās.

Plānots, ka 2016., 2017. un 2018.gada novembrī un decembrī tiks aptaujāti vismaz 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem viņu dzīvesvietās pēc stratificētās nejaušās izlases principa. Intervija tiks veikta valodā, kuru izvēlas respondents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu