ERAB investīcijas Latvijā sasniegušas gandrīz € 600 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) investīcijas Latvijā līdz šim ir sasniegušas jau aptuveni 600 miljonus eiro, šodien ERAB un AS «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum») rīkotajā biznesa foruma atklāšanā sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Šie līdzekļi investēti aptuveni 70 projektos. 43% no veiktajām investīcijām ir nonākušas finanšu sektorā, 37% - enerģētikā, bet 19% - rūpniecības un pakalpojumu nozarē.

«Līdz šim ERAB investīcijas maz ieguldītas infrastruktūras attīstības projektos, tāpēc uzņēmējiem un pašvaldībām nākotnē būtu aktīvāk jādomā par šī finansējuma avota piesaisti infrastruktūras attīstības projektiem,» uzsvēra Ašeradens.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka par ERAB finansējuma aktīvāku piesaisti būtu jādomā arī tādēļ, ka pēc 2020.gada samazināsies Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu pieejamība.

«To mēs jutīsim jau nākamgad, kad Lielbritānija sāks oficiālo izstāšanās procedūru no ES - līdz ar to ES budžets samazināsies par 10% un naudas kļūs mazāk,» sacīja Ašeradens.

Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādīja, ka līdz šim zināšanas par ERAB piedāvātā finansējuma iespējām ir bijušas diezgan mazas, jo šo iespēju aizēnojuši ES struktūrfondi.

«Tā ir dāvināta nauda, taču ar laiku, kad dāvinātās naudas kļūs mazāk, būs jāmeklē citas finansējuma iespējas,» sacīja Reizniece-Ozola.

Lielākie ERAB finansētie projekti Latvijā ir «Latvenergo» TEC-2 rekonstrukcija, «Graanul Invest» biomasas elektrostacija, aizdevumi bankām, arī ieguldījums bankā «Citadele» un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu