Ar ERAB atbalstu plāno sešu gadu renovēt 1030 dzīvojamās mājas, ieguldot € 301 miljonu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) Latvijā vēlas attīstīt investīcijas enerģētikas sektorā un energoefektivitātes paaugstināšanā, šodien ERAB un AS «Attīstības finanšu institūcija «Altum«» («Altum») rīkotajā biznesa forumā sacīja ERAB Polijas un Baltijas reģionālais direktors Gžegožs Zielinskis.

«ERAB vēlas atbalstīt investīcijas enerģētikā, veicinot arī privātā sektora investīciju iesaisti. Šajā jautājumā energoefektivitāte ir ļoti svarīga - ne tikai dzīvojamām mājām, kas ir mūsu absolūta prioritāte, bet arī uzņēmējdarbības energoefektivitātes celšana. Ja uzņēmums patērē mazāk energoresursu, tas palielina uzņēmuma konkurētspēju un garantē lielāku peļņu,» sacīja Zielinskis.

ERAB saskata lielu potenciālu iesaistei projektos, tostarp meklējot jaunus veidus, kā nodrošināt energoefektivitātes ilgtspēju sadarbībā ar «Altum», privāto sektoru un valsts un pašvaldību institūcijām.

Viena no lielākajām energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām Latvijā ir dzīvojamo ēku sektorā,

par ko liecina novecojošo daudzdzīvokļu ēku renovāciju aktualitāte.

ERAB Centrālās, Dienvidu un Austrumeiropas direktore Silvija Gansere-Potsa norādīja, ka

ERAB ir izvirzījusi mērķi - 40% no ERAB investīcijām tiek ieguldītas zaļajā ekonomikā.

Šo mērķi plānots sasniegt līdz 2020.gadam, un energoefektivitātes paaugstināšana ir viena no prioritātēm šī mērķa sasniegšanai, norādīja Gansere-Potsa.

«Altum» valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš foruma dalībniekus informēja, ka jau ir dots starts energoefektivitātes paaugstināšanas programmai dzīvojamās ēkās un

sešu gadu laikā iecerēts renovēt 1030 dzīvojamās mājas.

Bērziņš sacīja, ka

kopējais piesaistītais finansējums programmai sešu gadu laikā var sasniegt 301 miljonu eiro

un tie būs gan granti, gan privātā sektora aizdevumi, gan «Altum» aizdevumi, gan arī piesaistītais privātais līdzfinansējums no māju iedzīvotājiem.

«Finansētāji var būt arī starptautiskas finanšu institūcijas, un tuvākajā laikā «Altum» parakstīs sadarbības memorandu ar ERAB par piedalīšanos šajā programmā,» sacīja Bērziņš.

Jau ziņots, ka ERAB investīcijas Latvijā līdz šim ir sasniegušas jau aptuveni 600 miljonus eiro, šodien foruma atklāšanā sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Šie līdzekļi investēti aptuveni 70 projektos. 43% no veiktajām investīcijām ir nonākušas finanšu sektorā, 37% - enerģētikā, bet 19% - rūpniecības un pakalpojumu nozarē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu