TV3: KNAB aizturētais Salu tilta rekonstrukcijas uzraugs no darba nevis atlaists, bet klusi iebīdīts «Rīgas satiksmē»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Aizdomās par korupciju atstādinātā Rīgas pašvaldības amatpersona Uģis Broža noslēdzis līgumu par darbu SIA «Rīgas satiksmē«. Brožu jūnija vidū aizturēja KNAB un sāka izmeklēšanu par iespējamiem koruptīviem darījumiem ap Salu tilta rekonstrukciju. KNAB pēta arī dokumentāciju Barona ielas remontdarbiem, kur arī uzraudzību no Rīgas pašvaldības puses veica Broža. Kā atstādinātajai amatpersonai izdevās tikt pie ekskluzīva līguma «Rīgas satiksmē» ne uzņēmuma vadība Leons Bemhens, ne pilsētas vadība Nils Ušakovs neatklāj.

Uģa Brožas karjera Rīgas domes Satiksmes departamentā uzņēma apgriezienus pirms 2 gadiem. Tad ilggadīgais darbinieks kļuva par atbildīgo uzraugu Salu tilta rekonstrukcijā un vēlāk kontrolēja arī darbus Baronas ielas seguma atjaunošanā. Tieši Brožu sūtīja uz televīzijas intervijām, lai komentētu, kāpēc darbi kavējas.

Pirms Jāņiem Brožas kabinetā ieradās KNAB darbinieki. Kratīšanas vienlaikus notika vēl vairākās vietās Rīgā. Būvniecības uzņēmums «LNK» Grupa atklāja, ka tiesībsargi aizturējuši arī četrus viņu darbiniekus un izmeklēšana varētu būt saistīta ar Salu tilta rekonstrukcijas papildus darbiem. Tiesa izlaida Brožu no apcietinājuma, bet KNAB viņam aizliedza turpināt darbu satiksmes departamentā.

Edijs Saulītis, Uģa Brožas advokāts

Viņi (drošības līdzekļi) nav saistīti ar brīvības atņemšanu un attiecīgi tie ir drošības līdzekļi, kas kaut kādā veidā liedz tikties ar personām kaut kādām.

Un arī tuvoties darba vietai un ieņemt attiecīgo amatu?

Tieši tā !

Vicemērs Andris Ameriks uzreiz pēc Brožas aizturēšanas pasteidzās ar secinājumiem, ka korupcija Satiksmes departamentā ir maz ticama, taču Nekā personīga rīcībā ir cita informācija.

Rīgas domes Satiksmes departaments slēdzis turpat 30 līgumus par darbu uzraudzību ar privātfirmu «Bild» , kuras faktiskais īpašnieks ir Uģis Broža. Kas nozīmē, ka darbu uzraugs un izpildītājs bijis viens un tas pats.

Katrs līgums slēgts par salīdzinoši nelielu summu - zem 4 tūkstošiem eiro. Tāpēc par līgumiem nevajadzēja ziņot Iepirkumu uzraudzības birojam un par tiem nebija zināms publiski. Tomēr kopējā līgumu summa pusotru gada laikā pārsniedz 85 tūkstošus eiro.

2014.gada sākumā trīs nedēļas pēc tam, kad Broža kļuva par Būvdarbu uzraudzības nodaļas vadītāju, viņa daļas firmā «Bild» pārgāja šahista Matīsa Mustapa īpašumā. Pēc Brožas aizturēšanas Mustapu pratināja KNAB.

Nekā personīga rīcībā ir ziņas, ka Mustaps ir atzinis,ka nav « Bild» patiesais īpašnieks.

Emīls Jakrins, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora p.i.

Kurš no departamenta puses bija tā persona , kas parakstīja līgumus ar SIA «Bild» ?

Nemācēšu jums pateikt, visticamāk direktors vai viņa prombūtnē atstāta persona.

Vai tas bija Reinbaha kungs?

Jā!

Vitāliju Reinbahu augusta beigās no Satiksmes departamenta krēsla negaidot nometa. Bet trešā līmeņa vadītājs Broža, kura darbību pie Sala tilta un Barona ielas rekonstrukcijas patlaban pēta tiesībsargi, amatu saglabāja. Vienīgi KNAB ierobežojumu dēļ , Broža nevar to pildīt,attiecīgi nesaņem algu. Tam atrasts risinājums.

Uģis Broža izrādījies tik neaizvietojams kadrs, ka jau 2.septembrī, divus mēnešus pēc atstādināšanas, ar viņu klusām slēgts darba līgums Rīgas pašvaldības uzņēmumā «Rīgas satiksme«.Līgums termiņš ir uz pusgadu līdz 27.februārim par darbiem un konsultācijām,kas saistīti ar būvniecības projektiem «Rīgas satiksmē» .

Līgums paredz , ka «Rīgas satiksme» Brožam mēnesī maksās pusotru tūkstoti pirms nodokļu nomaksas. Valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens parakstījis līgumu ar Brožu pēc tam, kad infrostruktūras uzturēšanas un attīstības daļa uzrakstījusi ziņojumu, ka tai nepieciešams tieši šāds speciālists kā Broža.

Rīgas domes Satiksmes departamenta jaunajam vadītājam par sava atstādinātā darbinieka jaunajām darba gaitām nekas nebija zināms. Vēl nezinošāks izrādījās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, kurš ir kapitāldaļu turētājs «Rīgas satiksmē«.

Nils Ušakovs, Rīgas domes priekšsēdētājs (Saskaņa)

Vai ar jūsu ziņu KNAB kriminālprocesā aizdomās turētais Uģis Broža sācis strādāt Rīgas satiksmē?

Pajautāšu uzņēmuma vadītājam un varēšu sniegt atbildi.

Tā būtu laba prakse?

Pajautāšu un tad attiecīgi varēšu atbildēt.

Un ko jūs darīsiet ar to cilvēku, kurš viņu pieņēmis darbā?

Pajautāšu uzņēmuma vadībai, uzzināšu detaļas un tad attiecīgi varēšu jums atbildēt.

Bez darba un ietekmes pēkšņi palikušās amatpersonas pret kurām sākta izmeklēšana, nereti salūzt tiesībsargu pratināšanās, sāk palikt atklātas un nodot citus, tādējādi cerot uz maigāku sodu. Vai Brožam jaunais darbs varētu būt samaksa par klusēšanu - no Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētāja mēs neuzzinājām. Rīgas mērs Ušakovs, kurš parasti komentējis arī politiķim neērtus jautājumus, šoreiz neatrada laiku sarunai ar Nekā personīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu