Desmit gadu laikā eParaksts lietots vairāk nekā 13,5 miljonus reižu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šodien aprit desmit gadi, kopš pirmo reizi Latvijā dokuments ticis parakstīts ar eParakstu, informē droša elektroniskā paraksta uzturētājs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC). Desmit gadu laikā tas lietots vairāk nekā 13 500 000 reižu, un šobrīd ik dienu eParaksts tiek lietots reizi septiņās sekundēs.

VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs mārketinga daļas vadītāja Vineta Sprugaine TVNET informēja, ka iedzīvotājiem ir pieejami trīs dažādi eParaksta nesēji, un visvecākais no tiem – īpaša eParaksta viedkarte - šobrīd ik mēnesi tiek lietots ap 150 000 reižu.

Otrs populārākais eParaksta nesējs ir virtuālais eParaksts. Tas tika ieviests pirms pieciem gadiem, kļūstot par pirmo kvalificēto virtuālo eParakstu Eiropas Savienībā. Ar virtuālo eParakstu pērn parakstīti 20% no visiem eParakstītajiem dokumentiem, bet šogad eParakstīšanai tas tiek lietots vidēji ap 70 000 reižu mēnesī.

Personas apliecība jeb eID karte, kas Latvijas iedzīvotājiem pieejama kopš 2012.gada, dokumentu eParakstīšanai tiek izmantota vidēji 45 000 reizes mēnesī.

Kopumā pērn eParaksts lietots 3,2 miljonus reižu, bet šā gada pirmajos deviņos mēnešos eParaksta lietotāji to izmantojuši jau vairāk nekā trīs miljonus reižu.

Ik gadu eParaksta lietošanas intensitāte pieaug vidēji par 30% - 40%.
Jaunākais eParaksta lietotājs šobrīd ir 15 gadus vecs, bet vecākais - 95 gadus vecs.

Saskaņā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pēc LVRTC pasūtījuma veiktā pētījuma datiem, eParakstu visbiežāk lieto privātajā sektorā nodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem ar augstiem vai vidēji augstiem ienākumiem, kā arī lauku reģionos dzīvojošie. Starp iestādēm un komersantiem, kas izmanto eParakstu, šogad visvairāk parakstījušies Valsts ieņēmumu dienesta, If P & C Insurance Latvijas filiāles, Rīgas domes, Uzņēmumu reģistra, kā arī Baltijas Apdrošināšanas nama darbinieki.

eParaksta lietošanas statistika rāda, ka ārpus Latvijas visbiežāk šogad tas tiek lietots Zviedrijā, Somijā, Lielbritānijā un Beļģijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu