Valdība atļauj Latvijas pilsonim Rucavas novadā meklēt naftu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Privātpersona Kristaps Rūmnieks saņems licenci, lai pētītu iespējas Rucavas novadā iegūt ogļūdeņražus, kuru pamatā ir nafta, paredz šodien valdībā atbalstītais rīkojuma projekts par ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukuma noteikšanu Rucavas novada Rucavas pagastā.

2016.gada 24.februārī Rūmnieks iesniedza iesniegumu par zemes dzīļu izmantošanas licences laukuma noteikšanu ogļūdeņražu izpētei un ieguvei Rucavas novada Rucavas pagasta «Alksnīšos» un «Bumbuļos». Nekustamais īpašums «Alksnīši» pieder Gitai Cinkmanei, bet «Bumbuļi» - Jurim Trumpikam. Taču abi zemes īpašnieki pilnvarojuši Rūmnieku pārstāvēt viņu intereses visās valsts, pašvaldību institūcijās un administratīvajās iestādēs saistībā ar ogļūdeņražu ieguvi un izpēti, tostarp sagatavot un iesniegt iesniegumu Ekonomikas ministrijai par licences laukuma noteikšanas ierosināšanu minētajos nekustamajos īpašumos.

Pēc Ekonomikas ministrijas rīcībā esošās informācijas, rīkojuma projektā iekļautajā licences laukumā 1987. un 1988. gadā veiktajā ģeofizikālajā izpētē noteikta ģeoloģiskā struktūra «Bumbuļi». 1989.gadā blakus teritorijā Lietuvā arī tika veikti seismiskie pētījumi, kā rezultātā tika konstatēts šīs struktūras turpinājums Lietuvas teritorijā. Lai precizētu sākotnējos datus un izpētes rezultātus, tika veikta to pārapstrāde un interpretācija, kuras rezultātā netika iegūta viennozīmīga atbilde uz jautājumu - pastāv vai nepastāv perspektīva ogļūdeņražu iegula «Bumbuļu» struktūrā, kurā iespējama naftas ieguve.

Ekonomikas ministrija norāda: ja izpētes rezultātā tiks noskaidrots, ka ogļūdeņražu ieguve no konkrētās ģeoloģiskās struktūras ir ekonomiski izdevīga, tiktu veicināta ogļūdeņražu ieguves nozares attīstība, kas pozitīvi ietekmētu iekasēto nodokļu apjomu.

Valdība lēma noteikt ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukumu 49,18 hektāru platībā. Rīkojuma projektā minētais licences laukums atrodas galējos Latvijas dienvidrietumos - pierobežas zonā ar Lietuvu, uz austrumiem no Rucavas.

Rūmnieka vārds iepriekš jau izskanējis saistībā ar naftas ieguvi Kurzemē. 2003.gadā uzņēmējam Pēterim Šmidrem piederošā holdingkompānija SIA «Alīna» finansēja naftas ieguves projektu Kurzemē, Gudenieku pagastā, kuru īstenoja Rūmnieks. Taču tagad Gudeniekos ogļūdeņražu izpētes darbus un eksperimentālo ogļūdeņražu ieguvi veic SIA «Baltic Oil Management».

Kā ziņots, valdība 2015.gada 22.decembrī atbalstīja noteikumus par ogļūdeņražu meklēšanu, izpēti un ieguvi, kas paredz, ka ogļūdeņražu meklēšanas licences nav ekskluzīvas, savukārt ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences ir ekskluzīvas un vienā licences laukumā var izsniegt tikai vienu licenci ogļūdeņražu izpētei un ieguvei. Ogļūdeņražu meklēšanas licenci komersants var saņemt bez konkursa.

EM skaidro, ka ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences saņemšanai valsts īpašumā esošajos nekustamajos īpašumos vai jūrā komersants licenci var saņemt konkursa kārtībā. Ogļūdeņražu izpētes un ieguves licenci nekustamajos īpašumos, kas nav valsts īpašums, komersants var saņemt atlases konkursa kārtībā, ja tas iegūst noteiktu minimālo punktu skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu