Neatbilstošas grāmatvedības dēļ VK nevar sniegt viedokli par Rīgas domes aktīviem € 2,49 miljardu vērtībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Neatbilstoši organizētas grāmatvedības dēļ Rīgas domē Valsts kontrole (VK) nevar sniegt viedokli par pērnā gada bilances aktīviem 2,49 miljardu eiro vērtībā gada sākumā un 2,38 miljardu eiro vērtībā gada beigās, liecina VK revīzija par Rīgas pašvaldības 2015.gada pārskatu.

VK revīzijas ziņojumā norāda, ka Rīgas pašvaldības 2015.gada pārskatā zemes, ēku un būvju īpašumi gada sākumā 2,49 miljardu eiro vērtībā un gada beigās 2,38 miljardu eiro vērtībā nav uzrādīti pilnīgi, atbilstoši atzīti un novērtēti, jo grāmatvedības uzskaite nav organizēta tā, lai nodrošinātu visu pašvaldības īpašumā, valdījumā un turējumā esošo un piekrītošo ilgtermiņa ieguldījumu uzrādīšanu saskaņā ar attaisnojuma dokumentiem un darījuma ekonomisko būtību.

Salīdzinot ar Rīgas pašvaldības Dzīvojamo māju privatizācijas komisijas (RDzMPK) datiem, zemes, ēku un būvju īpašumu vērtība pārskata gada sākumā ir palielināta vismaz par 885 064 eiro, savukārt salīdzinot ar Valsts Zemes dienesta (VZD) datiem, īpašumu vērtība ir samazināta vismaz par 2,8 miljoniem eiro. Pārskata gada beigās, salīdzinot ar RDzMPK datiem, zemes, ēku un būvju īpašumu vērtība ir samazināta vismaz par 930 341 eiro, bet, salīdzinot ar VZD datiem, tā ir samazināta vismaz par 4,4 miljoniem eiro, ietekmējot arī ēku un būvju nolietojuma apmēru.

Ziņojumā rakstīts, ka apjoma ierobežojumā norādīto iemeslu dēļ nebija iespējams veikt atbilstības pārbaudi Rīgas domes gada pārskatā uzrādītajiem ilgtermiņa ieguldījumiem. Turklāt pašvaldības gada pārskatā ilgtermiņa ieguldījumi nav uzrādīti pilnīgi, atbilstoši atzīti un novērtēti.

VK jau finanšu revīzijā «Par Latvijas Republikas 2014.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem» konstatēja, ka Rīgas domes gada pārskatā uzrādītās transporta būves nav salīdzināmas ar citiem reģistriem un nav iespējams pārbaudīt gada pārskatā uzrādīto aktīvu atbilstību. Tomēr pašvaldības vadība 2015.gadā nav veikusi nepieciešamās darbības, lai VK varētu gūt pārliecību par pašvaldības gada pārskatā uzrādīto transporta būvju vērtības atbilstību.

Turklāt VK revīzijas ziņojumā norāda, ka Rīgas domes gada pārskatā uzrādītā informācija par saistībām nav patiesa un salīdzināma, jo saistības 321,9 miljonu eiro apmērā ir uzrādītas pretēji darījuma ekonomiskajai būtībai kā ilgtermiņa parāds piegādātājiem un darbuzņēmējiem un pārskata pielikumā nav uzrādīts aizņēmums 571,5 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu