Sola uzlabot Eiropas fondu pieejamību, lai atbalstītu Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Matytsin/TASS/Scanpix

Eiropas Savienībai ir jāattīsta kohēzijas politika, īpaši Centrāleiropā un Austrumeiropā, - 14.Eiropas reģionu un pilsētu nedēļas atklāšanas plenārsēdē norādīja Eiropas reģionu komitejas prezidents Marku Markula.

Kohēzijas politika ir tā, kas paredz Eiropas Savienības fondu finansējuma novirzīšanu dažādu projektu finansēšanai. Tam tiek atvēlēti līdzekļi no Eiropas reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda un Kohēzijas fonda.

Markula pastāstīja, ka kohēzijas politika ir noderīga visiem, kuri iesaistās Eiropas reģionu izaugsmes veicināšanā. Kohēzijas fondu izmantošana Eiropas valstīm nozīmē, piemēram, skolu un to tīkla uzlabošanu, tādā veidā radot iespējas jauniem cilvēkiem, kā arī jaunas darbvietas un infrastruktūras uzlabošanu.

Viņš uzsvēra, ka kohēzijas politikas attīstībā būtiskākais ir sadarbība starp Eiropas reģioniem. Attīstībai nozīmīgākā šī politika ir Centrāleiropā un Austrumeiropā - Baltijas valstīs, Skandināvijā un Eiropas valstīs līdz pat Melnajai jūrai.

Markula uzsvēra, ka būtiskākais ir attīstīt kohēzijas politiku un panākt, ka reģioni koncentrējas uz rezultātu, nevis tikai līdzekļu ieguvi. Viņš norādīja, ka daļa valstu Eiropas fondus redz tikai kā finansēšanas iespēju, bet tām nav tik lielas kapacitātes, lai projektus realizētu.

Kohēzijas politika ir jāuzlabo, to vienkāršojot, jo tādā veidā Eiropas Savienības fondu līdzekļi palīdzēs attīstīt uzņēmumus, radīs vairāk darbvietu un uzlabos reģionu ekonomisko situāciju.

Tāpat Markula pastāstīja, ka kvalitatīvai kohēzijas fondu apguvei ir jāmudina kopā strādāt labākos ekspertus no dažādām valstīm, jo tādā veidā Eiropas valstis sadarbojoties attīstīsies vairāk.

Šonedēļ Beļģijā, Briselē, notiek Eiropas reģionu un pilsētu nedēļa, kurā tiek apspriests tas, kā reģionu un pilsētu attīstību padarīt ilgtspējīgāku un iekļaujošāku.

Markula uzsvēra, ka šīs nedēļas uzdevums ir apspriest, kā Eiropas reģionu komiteja var uzlabot sabiedrības izpratni par kohēzijas fondu apguvi un nozīmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu