Valdība ārkārtas sēdē lems par pretrunīgi vērtētā CETA nolīguma parakstīšanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valdība nākamnedēļ ārkārtas sēdē lems par pretrunīgi vērtētā Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma (CETA) starp Kanādu un Eiropas Savienību (ES) parakstīšanu, liecina Ministru kabineta (MK) darba kārtība.

Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka Kanāda ir stratēģisks ES partneris, un, pamatojoties uz kopīgām vērtībām un interesēm, savienībai ir jāveido pozitīvas attiecības ar šo valsti arī nākotnē.

«CETA nolīgums radīs jaunas iespējas tirdzniecībai un ieguldījumiem starp ES un Kanādu, īpaši uzlabojot tirgus piekļuvi precēm un pakalpojumiem un tirdzniecības noteikumus transatlantiskajā tirdzniecībā, kā arī atcels aptuveni 99% muitas nodokļu, ierobežojumus attiecībā uz piekļuvi publiskajiem līgumiem, atvērs pakalpojumu tirgu, nodrošinās paredzamus nosacījumus ieguldītājiem un palīdzēs novērst ES inovāciju un tradicionālo produktu nelikumīgu atdarināšanu,» uzsver ĀM.

CETA ir visaptverošs tirdzniecības un ieguldījumu nolīgums, kurā iestrādāti noteikumi preču tirgus pieejamību, tirdzniecības aizsardzības instrumentiem, tehniskiem šķēršļiem tirdzniecībai, sanitārajiem un fitosanitārajiem pasākumiem, muitas un tirdzniecības atvieglojumiem, subsīdijām, ieguldījumiem un citiem.

CETA sarunas tika pabeigtas un parafētas galveno sarunu vedēju līmenī 2014. gada 1. augustā. ES un Kanādas samitā 2014. gada 26. septembrī Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Ž.M.Barrozu, Eiropadomes priekšsēdētājs H. van Rompejs un Kanādas premjerministrs Dž.Harpers kopīgi paziņoja par CETA sarunu pabeigšanu, nolīguma teksts tika publiskots tajā pašā dienā. Juridiski pārskatītais CETA teksts tika publiskots 2016. gada 29. februārī.

Plānots, ka ES dalībvalstis nolīgumu parakstīs šā gada 18. oktobrī Ārlietu padomē Luksemburgā. ES un Kanāda Nolīgumu parakstīs ES-Kanādas samitā šā gada 27. oktobrī Briselē.

Latvijas MK par nolīgumu lems pirmdien, 17. oktobrī.

TVNET jau vēstīja, ka Beļģijas Valonijas reģiona parlaments piektdien nobalsoja par Eiropas Savienības (ES) un Kanādas brīvā tirdzniecības līguma (CETA) bloķēšanu. «Es nepiešķiršu pilnvarojumu federālajai valdībai, un Beļģija 18.oktobrī CETA neparakstīs,» uzrunājot uz ārkārtas sēdi sasauktos likumdevējus, paziņoja reģionālās valdības vadītājs Pols Maņets.

Sarunas par CETA tika pabeigtas jau 2014.gadā, taču, Eiropā pieaugot pretestībai, tā ieviešana tika kavēta.

Līguma pretinieki uzstāj, ka tas dod pārlieku lielu varu daudznacionālajām kompānijām un apdraud vides un patērētāju aizsardzības standartus. Aktīvisti arī norāda, ka CETA rada bīstamu precedentu, kas pavērs ceļu līdzīga līguma noslēgšanai starp ES un ASV jeb TTIP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu