Gašpuitis: Naftas cenas šogad balansēs aptuveni 55 ASV dolāru par barelu līmenī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Naftas cenas šogad balansēs aptuveni 55 ASV dolāru par barelu (USD/b) līmenī, aģentūrai LETA prognozēja «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

«2016.gads naftas cenai un tās ieguvējiem bija dramatisku pārmaiņu pilns. Pērnā gada janvārī naftas cena sasniedza savu zemāko līmeni - 27,1 USD/b, bet līdz decembrim pamanījās pacelties līdz 57,89 USD/b. Noskaņojums nozarē uzlabojās gada otrajā pusē, kad naftas vidējā cena bija 49 USD/b, kas ļāva ASV slānekļa ieguvējiem atgūties un palielināt urbumu skaitu līdz 525. Tirgu papildus uzkarsēja [naftas eksportētājvalstu organizācijas] OPEC lēmums par ieguves ierobežošanu, kas spekulatīvo darījumu apjomus uzdzina līdz nebijušiem augstumiem. 2016.gada laikā pasaules naftas tirgus no piedāvājuma pārpalikuma piedzīvoja pakāpenisku līdzsvarošanos,» klāstīja Gašpuitis.

Viņš prognozēja, ka 2017.gads varētu būt mazāk dramatisks nekā 2016.gads, ja vien neīstenojas kādi ieguves ārkārtas pārtraukumi. Šogad varētu īstenoties mazāk izteikts apgriezts pērnā gada scenārijs - naftas krājumi gada pirmajā pusē saruks, kas spiedīs uz cenu, savukārt ASV slānekļa naftas ieguve turpinās atgūties.

«SEB bankas» prognoze par «Brent» jēlnaftas cenu ir 55 USD/b pirmajā ceturksnī, 57,5 USD/b otrajā ceturksnī, 55 USD/b trešajā ceturksnī un 52,5 USD/b gada pēdējā ceturksnī. Pie šāda scenārija ASV slānekļa naftas platformu skaits 2017.gada jūlijā sasniegs 624, kas varētu noturēties līdz 2018.gada vidum. Tādējādi 2017.gada vidū naftas cenai ir jāsasniedz līmenis, kas aptur tālāku naftas urbumu skaita aktivizēšanos, respektīvi, 50-55 USD/b.

«OPEC ir sācis ieguves samazināšanu, tomēr Lībijas naftas ražošana pieaug. Iepriekšējās nedēļas nogalē ieguve sasniedza 685 tūkstošus barelu, salīdzinot ar vidējo produkcijas apmēru 360 tūkstoši barelu pērn. Tādējādi OPEC izpildīt vienošanos [par ražošanas ierobežošanu] nebūs vienkārši, tomēr ticamību palielina Saūda Arābijas apņēmība samazināt vēl vairāk, nekā tā ir līdz šim uzņēmusies. Gada gaitā, saskaroties ar spēcīgu ASV ieguves pieaugumu, OPEC būs grūti vienoties par tālāku mērķu izpildi. Iespējams, ka pašreizējais OPEC galvenais mērķis ražošanas ierobežošanai ir samazināt krājumu apmērus, kas izslēgtu vajadzību «spot» cenai piemērot 12 USD atlaidi, bet jau ļautu uzlikt prēmiju piecu USD apmērā,» skaidroja «SEB bankas» makroekonomikas eksperts.

Pēc viņa teiktā, ja šis mērķis tiktu sasniegts, vienošanās būtu sevi attaisnojusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu