Vai pēdiņās «Ražots Latvijā»?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, TVNET

«Ražots Latvijā» - tas ir viens no saukļiem, ar kuru ražotāji cenšas uzrunāt pircējus. Parasti jau nav melots un preces tiešām top Latvijā, bet ne visi patērētāji zina, ka no tām iegūtā peļņa nenonāk vietējo latviešu kabatās, bet aizceļo uz pavisam citu valsti.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Laimas šokolādes top norvēģu vadībā

«Laimas» šokolādes un konfektes Latvijā ir ļoti pieprasītas un populāras. Dažkārt tās ir dārgākas par kaimiņvalstīs ražotajiem saldumiem, taču daļa pircēju tām dod priekšroku patriotisku apsvērumu dēļ.

Norvēģu kompānija «Orkla» 2014.gada augustā iegādājās koncernu «NP Foods», bet oktobrī tika pieņemts lēmums apvienot SIA «NP Foods», AS «Laima», AS «Staburadze» un AS «Latfood» vienā uzņēmumā, kura nosaukums ir «Orkla Confectionery&Snacks Latvija», bet SIA «Spilva» un AS «Gutta» apvienoti vienā uzņēmumā ar nosaukumu SIA «Orkla Foods Latvija», vēstī LETA.

«Orkla Confectionery&Snacks Latvija» (iepriekš «NP Foods») apgrozījums 2015.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 740 000 eiro un sasniedza 71,6 miljonus eiro, bet koncerna zaudējumi bijuši 1,214 miljoni salīdzinājumā ar 1,107 miljonu eiro peļņu iepriekšējā gadā. «Orkla Confectionery&Snacks Latvija» pārstāv šādus produktu zīmolus: «Laima», «Selga», «Staburadze», «Ādažu čipsi» un «Taffel».

 
Foto: Zane Bitere/LETA

Vai, glābjot Dzintaru, izglābsim mūsējos?

Vēl pavisam nesen daļa iedzīvotāju, uzzinot, ka kosmētikas ražotāju AS «Dzintars» skārušas finansiālas grūtības, iegādājās un aicināja arī citus pirkt uzņēmuma produkciju, tādā veidā to atbalstot.

Atbilstoši kompānijas 2015.gada darbības pārskatam «Dzintara» lielākie akcionāri ir uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs (69,8%), Janeks Vaclavs Kozeluhs (Dānijas iedzīvotājs) (9,3%) un uzņēmuma darbinieki.

2015.gadā «Dzintars» strādāja ar 5,911 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās par 76% - līdz 2,633 miljoniem eiro. Ir uzsākts maksātnespējas process.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Kas atbildīgs par populārākajiem saldējumiem un Rasēnu?

Piens un tā produkti ir viena no latviešu ēdienkartes pamata sastāvdaļām, taču jāapzinās, ka populārākie veikalā nopērkamie iepakojumi top starptautiskā koncernā.

Food Union grupa ir reģistrēta Britu Virdžīnu salās (t.s. ofšori), tā apvieno trīs lielākos piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmumus Latvijā - «Rīgas piena kombināts», «Valmieras piens» un «Rīgas piensaimnieks», kā arī lielāko saldējuma ražotāju Igaunijā «Premia», lielāko saldējuma ražotāju Dānijā «Premier Is», saldējuma ražotāju Norvēģijā «Isbjørn Is», saldējuma ražotāju Rumānijā «Alpin57Lux» un saldējuma ražotāju Baltkrievijā «Ingman Ice Cream».

Koncernā top «Ekselences», «Pola», «Tio», saldējumi, «Rasēna» pieni, «Limbažu piena» un «Valmieras piena» izstrādājumi, kā arī citi piena produkti.

«Food Union» grupas apgrozījums 2015.gadā sasniedza 256 miljonus eiro, no tiem 60% jeb 158 miljonu eiro apgrozījumu radīja Baltijas uzņēmumi.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lāčplēša alus un Cido sulas pieder dāņiem

Maldies, ja, dzerot «Lāčplēša» alu un «Cido» sulas, domā, ka atbalsti Latvijas uzņēmējus. Patiesībā peļņa no abu zīmolu produktu pārdošanas nonāk dāņu rokās.

SIA «Cido Grupa» ir vadošais dzērienu ražotājs Baltijā, kura produktu portfelī ietilpst gan sulas, nektāri un sulu dzērieni, gan dabīgais minerālūdens un dzeramais ūdens, gan alus.

SIA «Cido Grupa» kapitāla daļu īpašnieks ir Dānijas akciju sabiedrība «Royal Unibrew». 2015.gadu «Cido Grupa» noslēdza ar 53,7 miljonu eiro lielu apgrozījumu, kas ir par 3,9% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija cieta zaudējumus 1,179 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

     
    Foto: Ieva Čīka/LETA

    Ķekavas vai Lietuvas vistas?

    Kopš 2013. gada rudens AS «Putnu fabrika Ķekava» lielākais īpašnieks ir Lietuvas koncerns «Linas Agro Group».

    «Linas Agro Group» 2013.gada vasarā parakstījis vienošanos ar privātpersonām un juridiskām personām par 87% «Ķekavas», 100% SIA «Broileks», 100% SIA «Cerova» un 100% SIA «Lielzeltiņi» akciju un daļu iegādi.

    Tas nozīmē, ka lietuvieši kontrolē arī ar zīmolu «Bauska» tirgotos putnu gaļas izstrādājumus.

    Holdingkompānijā «Linas Agro Group» iekļauti 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi. Kopš 2010.gada kompānija iekļauta NASDAQ OMX Viļņas biržā.

      KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
      Svarīgākais
      Uz augšu