ES vidēji ir 200 000 maksātnespējas gadījumu gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs vidēji gadā ir 200 000 maksātnespējas gadījumu, šodien Saeimā diskusijā par maksātnespējas režīmu Latvijā informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kužnieks.

Tāpat viņš norādīja, ka viena sestā daļa maksātnespējas procesu notiek sadarbības partnera maksātnespējas dēļ. Šo procesu dēļ tiek zaudētas ap 1,7 miljoni darbavietu. Vēl Kužnieks informēja, ka vidēji ES paiet divi gadi maksātnespējas procesa pabeigšanai vienā valstī.

Komentējot «Doing Business 2017» pētījumu, Komisijas pārstāvis sacīja, ka Latvija atrodas 20.vietā ES maksātnespējas procesa efektivitātes novērtējumā. Tāpat Latvijā maksātnespējas procesa vidējais ilgums ir pusotrs gads.

Kā vēstīts, diskusijas atklāšanā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka Latvija jau labu laiku strādā pie maksātnespējas procesa sakārtošanas. Viņa atzina, ka publiski ir izskanējuši vairāki gadījumi, kas liecina par parādnieka vai kreditoru tiesību aizskārumu procesos. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka jo īpaši svarīgi ir tas, kā strādā administratori, norādot, ka tieši viņu kvalifikācija un godaprāts nosaka to, ka process noritēs likumīgi un droši.

Mūrniece atsaucās uz 2014.gadu, kad Tieslietu ministrija (TM) nāca klajā ar plašām iniciatīvām maksātnespējas jomas regulēšanai, tostarp valsts amatpersonu statusa piemērošanu administratoriem un krietni lielāku valsts atbildību procesu uzraudzībā.

Saeimā šodien notiek diskusija «Maksātnespējas režīms Latvijas tiesiskajā regulējumā - no ieguldījumu kavēkļa uz optimālu darbību». Diskusija tiek rīkota, lai paraudzītos uz maksātnespējas režīmu Latvijas tiesiskajā regulējumā no pārrobežu skatupunkta un spriestu par tā pilnveidošanu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu