Pirms pāris gadiem sākts kriminālprocess par «Liepājas metalurga» naudas izkrāpšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) jau pirms pāris gadiem sākusi kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā saistībā ar iespējamu «Liepājas metalurga» naudas līdzekļu izkrāpšanu

Kā aģentūrai LETA paskaidroja VP preses pārstāvis Dairis Anučins, izmeklējot 2012.gada augustā sākto kriminālprocesu saistībā ar «Liepājas metalurgs» atbildīgo amatpersonu iespējamu pretlikumīgu rīcību, piesavinoties naudu un ļaunprātīgi izmantojot dienesta pilnvaras, kas vēlāk izmeklēšanā neapstiprinājās, ENAP konstatējusi arī citus apstākļus, kas liecina par iespējamu «Liepājas metalurga» naudas līdzekļu izkrāpšanu, izmantojot šim nolūkam speciāli izveidotu ārvalsts kompāniju un pārskaitot tai maksu par fiktīviem pakalpojumiem.

Tādēļ 2015.gadā, balstoties uz izmeklēšanā noskaidrotajiem faktiem, tika pieņemts lēmums sadalīt esošo kriminālprocesu un, lai turpinātu informācijas pārbaudi, sākt atsevišķu kriminālprocesu.

Šajā izdalītajā kriminālprocesā, kas pašlaik kvalificēts pēc panta par krāpšanu lielā apmērā, aizdomās turēto personu statuss nevienai personai nav piemērots, taču ENAP turpina izmeklēšanu ar mērķi noskaidrot apstākļus, kādos notikuši dokumentos uzrādītie darījumi starp «Liepājas metalurgu» un Kiprā reģistrēto kompāniju, kā arī to, kuras personas un ar kādu mērķi darbojušās šajos darījumos.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada nogalē ENAP izbeidza kriminālprocesu pret bijušajām «Liepājas metalurga» amatpersonām. Kriminālprocesā ENAP pārbaudīja apstākļus saistībā ar iespējamo naudas piesavināšanos un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu no bijušo «Liepājas metalurga» amatpersonu puses.

Apkopojot un analizējot iegūto informāciju, ENAP tomēr neguva pierādījumus, ka «Liepājas metalurga» bijušās amatpersonas būtu pretlikumīgi piesavinājušās līdzekļus vai ļaunprātīgi izmantojušas savas amatpersonu pilnvaras. Tādēļ, secinot, ka iespējamās izmeklēšanas darbības ir paveiktas un iegūtā informācija pilnībā izanalizēta, saskaņojot ar prokuratūru, tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ

Kriminālprocess tika sākts 2012.gada vasarā pēc Kirova Lipmana iesnieguma. Savukārt 2013.gada vasarā VP piemēroja aizdomās turētā statusu uzņēmuma akcionāram Zaharjinam, toreizējam «Liepājas metalurga» padomes priekšsēdētāja vietniekam Aleksejam Zaharjinam, kā arī valdes loceklim Iļjam Segalam. Tomēr vēlāk Liepājas prokuratūras prokurors Uldis Kursinskis nolēma atcelt trijotnei aizdomās turētā statusu. Tāpat tika atcelti drošības līdzekļi - policijas uzraudzība un aizliegums ieņemt amatu. Kriminālprocesā arī nolemts atcelt cietušā statusu Lipmanam.

Kriminālprocesā, kas tika sākts saistībā ar iespējamu «Liepājas metalurgs» vadības noziedzīgu rīcību, ENAP 2013.gada 14.maijā veica 14 kratīšanas uzņēmuma vadības un akcionāru dzīvesvietās un darba kabinetos.

Tika izmeklēti iespējamie noziegumi, kas veikti ilgstošā laika posmā. Lieta tika izmeklēta par piesavināšanos un dienesta pilnvaru pārsniegšanu saistībā ar «Liepājas metalurgu».

Nonākot finanšu grūtībās, «Liepājas metalurgs» jau 2013.gada pavasarī pārtrauca ražošanu. Vēlāk uzņēmums tika pasludināts par maksātnespējīgu un 2014.gadā tika pārdots Ukrainas investoriem, kas uzņēmumu pārdēvēja par «KVV Liepājas metalurgs» un atsāka darbību 2015.gadā.

2016.gada 16.septembrī Liepājas tiesa atzina «KVV Liepājas metalurgu» par maksātnespējīgu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu