«airBaltic»: Pasažieru datu reģistra ieviešanas izmaksas aviokompānijām segs to klienti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lidmašīnu pasažieru datu reģistra ieviešanas izmaksas Eiropas aviokompānijām segs to klienti, sacīja Latvijas nacionālās aviokompānijas «airBaltic» korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Viņš norādīja, ka, ņemot vērā pēdējo gadu traģiskos notikumus, Eiropas aviācijā drošība ir izaicinājums un pakalpojums, par kuru jāmaksā. Attiecīgā reģistra ieviešana radīs papildu izmaksas aviokompānijām, kuras segs to pasažieri.

Vanags skaidroja, ka aviobiļešu cenu kritums, kas novērots pēdējos 10 gados, šogad nebūs tik straujš, cik varētu būt, ja šādas jaunas papildu izmaksas aviokompānijām nerastos.

Tas attiecas arī uz «airBaltic», kas aviobiļešu cenas pērn samazināja vidēji par 10% salīdzinājumā ar 2015.gadu. Arī šogad biļešu cenas nacionālā aviokompānija samazinās, taču kritums nebūs tik straujš, cik varētu būt bez attiecīgajām papildu izmaksām.

Vanags atteicās sniegt konkrētu informāciju par izmaksām, kuras «airBaltic» radīsies saistībā ar jaunajām prasībām, taču aviācijas eksperti lēš, ka Eiropas aviokompānijām kopumā tās prasīs vairākus desmitus miljonus eiro.

Kā ziņots, Saeima 19.janvārī galīgajā lasījumā pieņēma Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likumu, kas nosaka lidmašīnu pasažieru datu reģistra izveidošanu terorisma un noziedzības apkarošanai.

Likuma mērķis ir nodrošināt pasažieru datu apstrādi nolūkā veikt analīzi terorisma un smagu vai sevišķi smagu noziegumu novēršanai un atklāšanai, kā arī valsts drošības apdraudējumu novēršanai.

Pasažieru datus iekļaus reģistrā, kuru pārraudzīs Drošības policija. Reģistrā tiks iekļauti dažādi dati par personu, galvenokārt informācija, ko cilvēks sniedz, pērkot lidmašīnas biļeti. Tāpat reģistrā būs redzamas, piemēram, pie izlidošanas pieejamās ziņas par pasažiera nododamo bagāžu un valsts robežas šķērsošanas vieta, caur kuru pasažieris ieceļos Latvijā.

Aviokompānijām būs pienākums ne agrāk kā 48 stundas un ne vēlāk kā 24 stundas pirms paredzētā izlidošanas laika, kā arī tūlīt pēc tam, kad vairs nav iespējama personu iekāpšana vai izkāpšana no lidmašīnas, nosūtīt datus automatizētai iekļaušanai reģistrā. Ārkārtas gadījumos, lai, piemēram, novērstu teroraktu, drošības iestādēm būs tiesības pieprasīt pasažieru datus arī agrāk.

Jaunais likums stāsies spēkā 3.aprīlī. Aviokompānijām pasažieru dati būs jāsāk iesniegt reģistrā ne vēlāk kā līdz šī gada 1.septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu