Neraugoties uz govju skaita samazināšanos, nodotā piena apjoms šogad stabils

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šā gada janvārī zemnieku nodotā svaigpiena apjoms salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo mēnesi gandrīz nav mainījies un bijis 62 240 277 kilogrami salīdzinājumā ar 62 278 776 kilogramiem 2015.gada janvārī, liecina Lauksaimniecības datu centra (LDC) apkopotā informācija.

Tas noticis, neraugoties uz joprojām vērojamo slaucamo govju skaita samazināšanās tendenci. Ja 2016.gada janvārī bija reģistrētas 162 412 govis, šogad šīs rādītājs bija par 5% mazāks - 154 035 slaucamas govis.

Kā jau iepriekš norādījuši Lauku konsultāciju un izglītības centra lopkopības eksperti - lai gan govju skaits sarūk, tomēr kāpj vidējais izslaukums, kas skaidrojams ar krīzes ietekmē panākto ganāmpulku ražīguma pieaugumu. Pērn vidēji no vienas pārraudzībā esošas govs gadā izslaukti 7296 kilogrami piena salīdzinājumā 7078 kilogramiem iepriekšējā gadā.

Savukārt saistībā ar piena iepirkuma cenu LDC aplēses liecina, ka tā turpināja pagājušā gada augustā sākto kāpumu, šā gada janvārī sasniedzot vidēji 310 eiro par vienu tonnu salīdzinājumā ar 304 eiro pērn decembrī. Gada griezumā kāpums bijis par 36%, jo pērn janvārī par tonnu piena iepircēji maksāja tikai 227 eiro. Arī Eiropas Savienības vidējā iepirkuma cena turpina kāpumu un šā gada janvārī bija 330 eiro par vienu tonnu.

Šādu iepirkuma cenas kāpumu nozares eksperti jau iepriekš skaidroja ar izejvielas pieprasījuma palielināšanos Polijā un Lietuvā, kur darbu sākušas jaunas piena pārstrādēs rūpnīcas, kā arī turpinās pieprasījuma kāpums visos pasaules tirgos.

Kā ziņots, kopumā pērn zemnieku nodotā svaigpiena apjoms salīdzinājumā ar 2015.gadu pieaudzis par 0,78%, sasniedzot 814 008 076 kilogramus,

Tāpat vēstīts, ka vēsturiski augstākā vidējā iepirkuma cena Latvijā bijusi 2014.gada janvārī - 320 eiro, bet Eiropas Savienībā (ES) - tā paša gada februārī - 349 eiro par tonnu piena.

Tāpat jau vēstīts, ka, neraugoties uz krīzi nozarē, pērn no kopējā uz tirgu orientētā Latvijas piensaimniecību skaita tikai 1% jeb 92 saimniecības pārtraukušas darbību, bet 1,2% jeb 111 saimniecības mainījušas specializācijas virzienu.

Jau vēstīts, ka visā ES pēdējo divu gadu laikā vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. Tikmēr Latvijas piensaimniecību atbalstam valsts un ES programmās tika iedalīti 28,7 miljoni eiro, kā arī lauksaimniekiem un pārstrādei pieejama virkne papildu atbalsta pasākumu, piemēram, atbalsts investīcijām, izdevīgi aizdevumi zemes iegādei, nodokļu maksājumu atlikšana, kredītprocentu daļēja dzēšana, aizdevumi apgrozāmo līdzekļu iegādei, eksporta kreditēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu