«4finance»: PTAC piespriestais € 136 000 sods «SMScredit.lv» un «Ondo.lv» ir nepamatots

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) piespriestais naudas sods 136 000 eiro apmērā nebanku kreditēšanas uzņēmuma AS «4finance» zīmoliem Latvijā «SMScredit.lv» un «Ondo.lv» ir nepamatots un juridiski nekorekts, šādu viedokli paziņojumā medijiem pauž «4finance».

2016.gada sākumā stājās spēkā izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā. PTAC un «4finance» strīda pamatā ir nianse šī likuma grozījumos - vai kredīta pagarinājuma maksas apjoms ir jāiekļauj procentu aprēķināšanas kārtībā. «4finance» kopā ar citiem Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedriem ir konsultējušies ar vairākiem tiesību zinātņu ekspertiem, kuri norādījuši, ka veids, kā nozares uzņēmumi 2016.gada pirmajā pusē piemēroja jaunās likuma normas, ir korekts un atbilst Saeimas pieņemtajam regulējumam, informē «4finance».

«»4finance» ir atbildīgs uzņēmējs, kas iestājas par godīgu komercpraksi un novērtē to, ka nozari uzraugošā institūcija, PTAC, seko līdzi nozarē notiekošajam. Vienlaikus mēs iestājamies par godprātīgu attieksmi, vienotu izpratni par nozari regulējošiem noteikumiem arī no PTAC puses. Izvērtējot PTAC piespriesto sodu, tā argumentāciju, apsveram iespēju vērsties tiesā, lai pierādītu savu taisnību,» paziņojumā medijiem komentē «4finance» Latvijas vadītājs Gvido Endlers.

PTAC zīmolam «SMScredit.lv» piemērojis 80 000 eiro sodu, bet «Ondo.lv» - 56 000 eiro sodu.

«4finance» sniedz mobilos un tiešsaistes kreditēšanas pakalpojumus. Tam ir vairāk nekā septiņi miljoniem klientu 17 pasaules valstīs. «4finance» līdz šim kredītos izsniedzis vairāk nekā četrus miljardus eiro.

Uzņēmums dibināts 2008.gadā un nodarbina ap 3500 darbiniekus. «4finance» grupas biroji atrodas Rīgā, Londonā, Maiami, bet pakalpojumus uzņēmums sniedz Argentīnā, Armēnijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Dominikānas Republikā, Gruzijā, Latvijā, Lietuvā, Meksikā, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Somijā, Spānijā un Zviedrijā. Grupa ar «TBI bankas» starpniecību nodrošina arī patēriņa un mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu. «TBI banka» ir Eiropas Savienībā licencēta banka, kas darbojas Rumānijā un Bulgārijā.

«4finance» 2015.gadu noslēdza ar 33,3 miljonu eiro peļņu, ko veido peļņa no pamatdarbības Latvijā 1,9 miljonu eiro apmērā un saņemtās dividendes no meitassabiedrībām ārzemēs 31,4 miljonu eiro apmērā. Pagājušā gadā uzņēmums un tā meitassabiedrības darbojās Spānijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Lietuvā, Bulgārijā, Gruzijā, Čehijā un Latvijā.

AS «4finance» akcionārs ir Luksemburgā reģistrēta sabiedrība «4finance Holding» S.A.

Kā ziņots, 2016.gadā Latvijā stājās spēkā jauni nosacījumi ātro kredītu izsniegšanai, kuru mērķis ir pasargāt patērētājus un nodrpšināt, ka patērētāji nenokļūst nemīti augošos parādos. Likuma grozījumi noteic, ka jebkura ar kredītu saistīto izdevumu summa, tai skaitā kredīta procenti, nokavējuma procenti, kredīta termiņa pagarinājuma maksas un citas ar kredītu saistītās izmaksas, kopā nedrīkst pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu