Laikraksts: Krievijas uzņēmējs Kims varētu pārdot Latvijas «Expobank»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas uzņēmējs Igors Kims varētu pārdot Latvijas «Expobank», vēsta Krievijas lietišķais laikraksts «Vedomosti», norādot, ka Latvijas tirgu varētu atstāt arī citas Krievijas bankas.

«Banka Latvijā vienmēr ir strādājusi ar peļņu, tās pozīcijas ir diezgan ilgtspējīgas, tā joprojām darbojas stabili,» par Latvijas «Expobank» sacījis Kims. Vienlaikus viņš pieļāvis, ka banku Latvijā varētu pārdot, ja tiks saņemts komerciāli izdevīgs piedāvājums, bet kā alternatīva ir iespējama Latvijas bankas pievienošana Kimam piederošajai Čehijas «Expobank». Baņķieris uzsvēris, ka lēmums pagaidām nav pieņemts.

«Vienota ekonomikas telpa un regulējums Eiropas Savienībā rada optimālus nosacījumus, lai apvienotu biznesu Eiropā,» komentējis Kims, paskaidrojot, ka tas ļautu pastiprināt operacionālo un kredīta risku pārvaldību. Kims uz Čehijas «Expobank» bāzes plāno apvienot banku biznesu Eiropā. Šīs bankas valdes priekšsēdētājs pēc regulatora apstiprinājuma saņemšanas būs Igors Štrels, kurš agrāk vadīja VTB Austrijā un bija «Sberbank Europe» valdes loceklis.

Kima teiktais liecina, ka lēmums aiziet no Latvijas banku tirgus nav saistīts ar regulatora noteikumiem, secina «Vedomosti».

Laikrakatā arī atzīmēts, ka šogad Kims ir paplašinājis banku biznesu Eiropā, Serbijā 28.februārī pabeidzot darījumu par banku «Marfin Bank Beograd» un «Cyprus Popular Bank» iegādi. Viņš gan atteicies nosaukt darījuma summu. Tāpat Kims atzinis, ka grupu interesē Krievijas bankas un šajā tirgū plānots noslēgt vienu vai divus darījumus, bet detaļas par tiem uzņēmējs nav atklājis.

Banka Latvijā Kima īpašumā ir kopš 2012.gada, kad viņš no «MDM Bank», kurā Kims arī bija akcionārs, nopirka 1991.gadā izveidoto «LTB Bank». 2012.gada 28.aprīlī banka nomainīja nosaukumu pret «Expobank». 2014.gadā tika iegādāta Čehijas «LBBW Bank», kuras nosaukums vēlāk tika nomainīts pret «Expobank».

Tāpat «Vedomosti» vēsta, ka no Latvijas banku tirgus vēlas aiziet arī citi spēlētāji, kuru īpašnieki ir Krievijas uzņēmēji. Ar Andreju Vdovinu, kuram Latvijā pieder «Bank M2M Europe», laikrakstam nav izdevies sazināties. Savukārt Krievijas grupas IST, kuras dibinātājs Igors Ciplakovs Latvijā izveidojis «Rigensis Bank», viceprezidents Konstantīns Jankovs laikrakstam atzinis, ka grupa izskata banku biznesa ģeogrāfiskās dažādošanas pasākumus, reaģējot uz atbilstības risku pieaugumu Latvijas banku sektorā.

«Pret bankām, kurām ir korespondentattiecības ar Latvijā esošām bankām, tiek piemērota stingrāka atbilstības kontrole. Nonāk pat līdz maksājumu veikšanas atteikumam,» «Vedomosti» atklājuši divi anonīmi avoti.

Savukārt kādas lielas Krievijas bankas augsta ranga vadītājs, kurš vēlējies palikt anonīms, norādījis, ka pēdējo gadu laikā Eiropas līmeņa regulators ir pievērsis uzmanību tādām jurisdikcijām kā Kipra un Latvija. Viņš atzīmējis, ka ir pastiprinājušās prasības atbilstībai un kontrolei, tiek rūpīgi pētīta naudas no Krievijas izcelsme. Vienlaikus «Vedomosti» sarunas biedrs minējis, ka agrāk daļa operāciju Latvijas bankās Krievijas klientu vidū bija pieprasītas, bet tagad šis bizness izsīkst, tādēļ nav nepieciešamības saglabāt licenci un darbiniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu