Deputāti prasa skaidrot iespējamās 70 miljonu izmaksas uzņēmējiem par jauniem kases aparātiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saeima šodien nodeva izskatīšanai atbildīgajā komisijā lielākoties opozīcijas deputātu parakstītu pieprasījumu finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS) skaidrot iespējamās aptuveni 70 miljonu eiro izmaksas uzņēmējiem par jauno kases aparātu ieviešanu.

Pieprasījumu iesnieguši deputāti Artuss Kaimiņš (KPV LV), Inguna Sudraba (NSL), Gunārs Kūtris (NSL), Ringolds Balodis (NSL), Aivars Meija (NSL), Silvija Šimfa (NSL), Jūlija Stepaņenko (S), Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), Valērijs Agešins (S) un Andrejs Klementjevs (S).

Parlamentārieši norāda, ka ir pamats uzskatīt, ka grozījumi, kas paredz, ka kases aparātu apkalpojošajām firmām jāveic kases aparātu sertifikācija atbilstoši jaunajām prasībām, neatbilst labas pārvaldības principiem.

Deputāti atsaucas uz nozares profesionālo organizāciju pausto un prognozē, ka pēc pāris gadiem būs jāveic jauni grozījumi, kas radīs papildu izmaksas nodokļu maksātājiem.

Kā svarīgu problēmu parlamentārieši norāda to, ka uzņēmējam Valsts ieņēmumu dienestam (VID) būšot jāiemaksā 50 000 eiro depozīts kā garantija, ja kases sistēmas kļūdas gadījumā valstij tiks radīti zaudējumi.

Deputāti akcentē, ka uzņēmēju papildu izmaksas būs jāsedz patērētājiem, jo pieaugs galaproduktu un gala pakalpojumu cenas. Tāpēc Reizniecei-Ozolai uzdoti vairāki jautājumi saistībā ar plānotajām izmaiņām.

Jau vēstīts, ka šogad 1.janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām, kurām uzņēmējiem jāpielāgojas līdz šā gada 1.jūlijam.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti bija jāsāk ne vēlāk kā 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība pielāgoties jaunajām prasībām vērtējama kā zema, VID iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas jāsāk lietot no 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautajiem nodokļu maksātājiem jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu