Aptauja: 64% strādājošo pie vienāda atalgojuma nosacījumiem labprāt mainītu darba jomu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pavel Lisitsyn / Sputnik

Lielākā daļa jeb 64% aptaujāto pie vienāda atalgojuma nosacījumiem labprāt mainītu esošo darba jomu pret citu, liecina darba portāla «cvmarket.lv» veiktā aptauja.

Šādu vēlmi lielākoties izteikuši apkalpojošajā sfērā strādājošie. Tikmēr apmierināti ar savu esošo darba vietu ir 36% respondentu.

No tiem, kuri labprāt mainītu darba jomu, lielākā daļa atbildējuši, ka vēlas pamēģināt ko jaunu. Tā norāda 39% sieviešu un 32% vīriešu. Otrs populārākais iemesls darba jomas maiņai, ko minējuši 32% sieviešu un 26% vīriešu, ir fakts, ka strādājošie pašreizējā darba vietā jūtas sevi izsmēluši.

Trešā populārākā atbilde 18% sieviešu un 26% vīriešu ir «Man nepatīk mans pašreizējais darbs». Ceturtais biežākais iemesls 8% sieviešu un 12% vīriešu vēlmei mainīt darba jomu ir garlaicība pašreizējā darba vietā. Savukārt 3% sieviešu un 4% vīriešu raizējas, ka pašreizējā darba joma sāk zaudēt savu aktualitāti darba tirgū.

Aptauja atklāj, ka no tiem, kuri vēlētos izmēģināt jaunu darba jomu, 22% aptaujāto strādā apkalpojošajā sfērā.

No 36% respondentiem, kuri nevēlas mainīt darba jomu, liela daļa aptaujāto kā iemeslu norādījuši faktu, ka pašreizējā darba vietā ir ar visu apmierināti. Šo variantu atzīmējuši 56% sieviešu un 38% vīriešu. Otra populārākā atbilde vīriešiem, kuri nevēlas mainīt darbu, ir «Pašreizējais darbs ir mans sapņu darbs.» Uz to norāda 28% vīriešu.

Sievietēm šis iemesls ar 14% balsu ir tikai trešais populārākais. Savukārt kā otru biežāko iemeslu 23% sieviešu norādījušas faktu, ka pārāk ilgi jau strādā esošajā darba vietā un ir pie tā pieradušas. Arī 21% vīriešu šo atbilžu variantu atzīmējuši kā iemeslu darba vietas saglabāšanai.

Kā ceturto svarīgāko iemeslu 6% sieviešu un 10% vīriešu minējuši bailes no pārmaiņām. Savukārt 1% sieviešu un 3% vīriešu kā iemeslu esošās darba jomas saglabāšanai norādījuši atbilžu variantu «Man nav nepieciešamās izglītības un neesmu gatavs/nevēlos to iegūt.»

Nozares, kuru pārstāvji visvairāk ir apmierināti ar esošo situāciju, ir mārketings, reklāma, sabiedriskās attiecības un mediji.

Aptaujā iezīmējas arī vairāki jomu «pāri». Piemēram, apkalpojošajā sfērā strādājošie biežāk vēlētos pievērsties kultūras un mākslas jomai. Vairāki šīs nozares pārstāvji labprāt nodarbotos arī ar administratīvo darbu un asistēšanu, kā arī ar tūrismu. Tikmēr administratīvās jomas darbinieki, kuri vēlētos mainīt darbu, arī labprāt pievērstos kultūrai un mākslai. Tādās pašās domās nereti ir arī mārketingā un sabiedriskajās attiecībās strādājošie.

Kopumā savu darba jomu biežāk vēlas mainīt strādājošie vecumā no 25 līdz 30 gadiem. Savukārt apmierināti ar pašreizējo darbu biežāk ir strādājošie vecumā no 31 līdz 40 gadiem.

«cvmarket.lv» aptaujā «Ja visi iedzīvotāji saņemtu vienādi augstu atalgojumu, vai Jūs mainītu savu pašreizējo darba jomu pret citu?» kopumā piedalījās 326 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem. Aptaujas interneta vidē veikta no 6.februāra līdz 2.martam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu