«Baltikums Bank» auditētā peļņa pērn - € 7,811 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar zīmolu «BlueOrange» strādājošās AS «Baltikums Bank» auditētā peļņa 2016.gadā bija 7,811 miljoni eiro, kas ir par 5,1% vairāk nekā 2015.gadā nopelnītie 7,432 miljoni eiro.

Savukārt konsolidētā peļņa 2016.gadā bija 6,877 miljoni eiro, kas ir par 14,7% mazāk nekā 2015.gadā nopelnītie 8,057 miljoni eiro.

Bankas aktīvu apmērs 2016.gada beigās bija 651,492 miljoni eiro, kas ir par 13,5% mazāk nekā 2015.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 752,693 miljoni eiro.

«Baltikums Bank» padomes un valdes ziņojumā bankas darbība 2016.gadā vērtēta kā sekmīga. Bankas likviditāte 2016.gada beigās bija 70,03%, kapitāla pietiekamība - 21,04%, kapitāla atdeve jeb ROE bija 13,7%, aktīvu atdeve jeb ROA rādītājs bija 1,1%.

Pērn salīdzinājumā ar 2015.gadu auguši bankas neto procentu ienākumi un neto komisijas ienākumi.

Pagājušajā gadā audzis kreditēšanas apjoms - klientiem piešķirti kredīti 63,1 miljona eiro apmērā. Tādējādi bankas kopējais kredītportfelis un piešķirtās saistības par kredītu izsniegšanu 2016.gada beigās sasniedza 170 miljonus eiro, uzrādot 56% pieaugumu. No izsniegtā apjoma 46% ir ieguldīta Latvijas ekonomikā, bet 54% ieguldīti klientu starptautiskajos projektos.

Pērn augusi interese par e-komercijas pakalpojumiem. Šajā jomā banka attīstījusies sadarbību ar vietējiem uzņēmumiem - kopā ar partneriem Latvijas tirgum izstrādāti un piedāvāti kompleksi pakalpojumi. Savukārt 2017.gadā plānots paplašināt tirdzniecības un servisa uzņēmumu apkalpošanu, uzstādot POS termināļus un piedāvājot iespēju piesūtīt elektroniskus rēķinus.

2017.gadam banka prioritāro uzdevumu vidū izvirzījusi biznesa procesu automatizāciju, tehnoloģisko platformu izstrādi, mūsdienīgas mobilās aplikācijas ieviešanu, tirdzniecības platformas «BlueOrangeFX.com» izstrādi u.c.

Bankas vadības ziņojumā teikts, ka nolūkā mazināt potenciālos reputācijas riskus banka pērn samazinājusi sadarbības apjomu ar atsevišķu kategoriju klientiem. Tā rezultātā klientu noguldījumi bankā saruka par 16% - līdz 565 miljoniem eiro. Šogad banka plānojusi būtiski paplašināt klientu loku, piesaistot jaunu segmentu klientus ar zemu riska pakāpi.

Bankas 2016.gada finanšu pārskatā teikts, ka tā pievērš lielu uzmanību, lai nodrošinātu Latvijas un starptautisko prasību ievērošanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas jomā. Bankā apstiprināta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska pārvaldīšanas stratēģija.

Tāpat pērn ASV eksperti bankā izvērtēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un sankciju programmas atbilstību ASV likumu normām. Pēc tam banka saņēma rekomendācijas un sagatavoja pasākumu plānu ieteikumu izpildei. Plānā ietverti uzdevumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai klientu darījumu uzraudzības jomā, riska novērtēšanā un pārvaldībā, kā arī informācijas sistēmās. Līdz 2016.gada finanšu pārskata sagatavošanai veikti nozīmīgi pasākumi iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanā, apstiprināti grozījumi iekšējos normatīvos dokumentos, darbinieki saņēmuši papildu apmācības, kā arī banka izstrādājusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas riska novērtēšanas metodiku. Banka izvērtē jaunas klientu darījumu uzraudzības sistēmas iegādi. Līdz šā gada beigām plānots pabeigt pasākumu plānā ietverto uzdevumu izpildi.

2016.gadā bankai pievienojās 50 jauni darbinieki, tādējādi kopējais darbinieku skaits sasniedzis 320.

Pērn decembrī banka paziņoja, ka tā strādās ar zīmolu «BlueOrange», savukārt «Baltikums Bank» tiks saglabāts kā bankas juridiskais nosaukums.

Bankas vienīgais akcionārs ir AS «BBG», kuras akcionāri ir četras Latvijas komercsabiedrības un divas fiziskas personas. Bankai pieder vairākas meitassabiedrības Latvijā, īpašiem projektiem izveidoti ārvalstu uzņēmumi, kā arī tai ir ieguldījumi asociētajās sabiedrības.

Pēc aktīvu apmēra «Baltikums Bank» 2016.gada beigās bija devītā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu