Reirs: trešdaļa strādājošo nemaksā sociālo nodokli - tas ir jāiekasē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) joprojām ir pārliecināts, ka budžeta ieņēmumu palielināšanai ir jāmeklē iespējas iekasēt sociālo nodokli no tās trešdaļas Latvijas strādājošo, kas to nedara. «Šie cilvēki faktiski tiek apzagti,» paziņoja ministrs un piebilda, ka tur ir arī valsts līdzatbildība, jo valsts ir radījusi un pieļauj nosacījumus, lai šāda situācija varētu pastāvēt.

Reirs šorīt LNT uzsvēra, ka 1% no sociālā budžeta novirzīšana veselības aprūpei tā vienkārši nav iespējama, jo šajā budžetā veidotos robs. Jau pašlaik uzkrājumi sociālajā budžetā neesot tik lieli, kā bija plānots un cerēts. Šādā tempā sociālajā budžetā tikai 20 gados būšot iespējams uzkrāt miljardu eiro, kas, kā rādījusi Latvijas pieredze, bija vajadzīgais apmērs pensiju izmaksai ekonomiskās krīzes laikā.

Ja netiek nodrošināta sociālā budžeta ilgtspēja, nodokļa maksātāji nevar ar optimismu skatīties nākotnē uz saviem pensijas gadiem, piebilda Reirs.

Līdzīgi arī 2.līmeņa pensiju uzkrājumus Labklājības ministrija nekad nepiekristu tiešā veidā izmantot ceļu remontiem, un tāda arī nav bijusi satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) doma, skaidroja Reirs. Viņš norādīja, ka tiek domāts par iespēju veidot valsts finanšu instrumentus, kuros pensiju fondu pārvaldītāji varētu ieguldīt naudu, kuru tālāk izmantotu ceļiem.

Otrā līmeņa pensiju naudas nacionalizācija nav iespējama, jo katram centam 2.pensiju līmenī pretī stāv personas kods, piebilda ministrs.

Reirs ir pārliecināts, ka tā vietā budžeta ieņēmumi jāpalielina no tās trešdaļas iedzīvotāju, kas pilnībā vai daļēji nemaksā sociālos nodokļus, bet virzībai šajā virzienā pašlaik trūkst politiskā atbalsta.

Labklājības ministrs uzsvēra, ka kopumā Finanšu ministrijas piedāvātā nodokļu reforma ir ļoti vajadzīga un svarīga. Viņu priecē, ka tiek plānots strauji palielināt minimālo atalgojumu un ar nodokļiem neapliekamo minimumu, bet nepatīk tas, ka ģimenes ar bērniem iegūs mazāk nekā vientuļi cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu