Latvijas degvielas rezervju glabāšanai pieteikusies ar Kremli saistīta firma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas degvielas rezervju glabāšanai pieteikusies ar Kremli saistīta firma «Gunvor», kuras īpašnieku ASV iekļāvusi sankciju sarakstā, svētdien vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

«Gunvor» rezervuāri ir Nīderlandē, un kompānijas mājvieta ir Šveicē, Ženēvā, taču plašāk tā kļuva zināma, kad tās īpašnieku, Krievijas prezidenta draugu Genādiju Timčenko, ASV varasiestādes iekļāva sankciju sarakstā. Tika norādīts, ka «Gunvor» patiesā labuma guvējs ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ka viņam ir pieeja firmas aktīviem. Dienu pirms ASV sankciju ieviešanas Timčenko «Gunvor» akcijas pārdeva savam ilggadējam biznesa partnerim Torbjornam Tornkvistam. Vai darījums ir bijis patiess, pierādījumu nav, toties tādā veidā no sankcijām tika paglābta kompānija «Gunvor».

«Gunvor» piedāvā glabāt 120 000 tonnu benzīna un dīzeļdegvielas par 3,4 eiro tonnā. Ir pretendenti, kuriem cena ir lētāka, taču tie piedāvā glabāt daudz mazākus apjomus. Pavisam nepieciešams uzglabāt 336 000 tonnas, kas ir ceturtā daļa Latvijas gada patēriņa. Tādēļ «Gunvor» izredzes uzvarēt konkursā ir augstas.

«Gunvor» formāli vairs nav saistību ar Timčenko un Krievijas prezidentu Putinu, tomēr «Nekā personīga» kļuvis zināms, ka bažas, ka šāds komersants glabās Latvijas valsts naftas produktu rezerves, pauduši ASV vēstniecības pārstāvji. Ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam («Vienotība») aizrādījumu izteikusi arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja. Viņš norāda, ka situācija tiks vērtēta.

«Nu… jāsaka, ka šī ir pilnīgi jauna situācija. Ja mēs kopumā skatāmies iepirkumu, tad viņš tiek realizēts caur Eiropas Savienībā reģistrētām kompānijām. Līdz šim mēs tajā nekādas problēmas nesaskatījām. Protams, mēs redzam, ka ģeopolitiskā situācija ir tāda, ka mums liek nopietni izvērtēt, kas ir šie tirgus dalībnieki, pie kam mēs glabājam šīs te stratēģiskās rezerves, jo, lai nerastos situācija, ka viņas ir jālieto, bet mēs viņas nevarēsim lietot vai kā savādāk, ja. Tā ka mēs vērtēsim šo te situāciju un skatīsimies, kādā veidā mēs varam vai nu mainīt šos te konkursa noteikumus vai pieņemt savus lēmumus, balstoties uz mūsu ģeopolitiskajām interesēm,» raidījumam stāsta Ašeradens.

Ekonomikas ministrijas ierēdņi raidījumam atklājuši, ka Latvija jau gadu savas rezerves glabā koncernā «Gunvor» - Igaunijas uzņēmums «SANDERS TRADING INC» ir pagājušā gada rezervju glabāšanas konkursa uzvarētājs, bet igauņiem ir līgums ar «Gunvor» par Latvijas naftas rezervju glabāšanu.

Igauņu uzņēmums šogad konkursā pieteicies nav. Savukārt «Gunvor» savas tirdzniecības aktivitātes nekomentē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu