PVD aicina patērētājus neiegādāties un nelietot uztura bagātinātāju «Detoxic»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina patērētājus neiegādāties un nelietot produktu «Detoxic», kas sola cilvēku atbrīvot no parazītu klātbūtnes ķermenī, jo šis produktus nav reģistrēts PVD un Latvijā to nav atļauts izplatīt, informēja dienestā.

PVD arī novērojis, ka produkts tiek reklamēts dažādos interneta portālos, un reklāmā ir intervijas ar «ekspertiem», kas informē par piedāvātā produkta efektivitāti un pazīmēm, kas varētu liecināt par parazītu klātbūtni. Pēc informācijas pārbaudes par «Detoxic», atklājās, ka produktu reklamē neesošu institūtu neesoši pētnieki. «Ja pirms diviem mēnešiem produktu ieteica un reklamēja Nacionālā parazitāro slimību institūta vadītājs doktors Jānis Zariņš, tad tagad to dara vadošā Latvijas zinātņu institūta pētniece Jana Zariņa,» norāda PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova, piebilstot, ka Latvijā nemaz nav šādu institūtu.

PVD aicina patērētājus būt kritiskiem un akli neuzticēties dažādu zem uztura bagātinātāju nosaukuma maskētu, visbiežāk - neefektīvu un pat potenciāli kaitīgu, «brīnumlīdzekļu» reklāmām.

2016.gadā PVD saņēmis 33 patērētāju sūdzības par uztura bagātinātājiem. Visbiežāk tās bijušas par nereģistrētiem produktiem vai informāciju, kas par tiem sniegta patērētājiem. Šādas sūdzības ir ļoti sarežģīti pārbaudīt, jo parasti tīmekļa vietnes, kas piedāvā iegādāties nereģistrētus produktus, neatrodas Latvijā, regulāri maina adreses un produkta ražotājs, kā arī izplatītājs nav zināmi. Nereti šādu preču Latvijā fiziski nav un tās tiek piegādātas uzreiz patērētājam. Līdz ar to preces nav iespējams izņemt no tirdzniecības un izplatītāju saukt pie atbildības. Produktu reklāmās visbiežāk tiem tiks piedēvētas ārstnieciskas spējas ar brīnumainu, teju vai tūlītēju efektu.

Arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa uzsver problēmas saistībā ar patērētāju maldināšanu. «»Detoxic», tāpat kā daudzi citi «brīnumlīdzekļi», tiek piedāvāts mājaslapā, kura ir veidota, vienu un to pašu saturu pielāgojot dažādu valstu patērētājiem, kā arī tajā izmantotas viltus organizāciju, speciālistu un patērētāju atsauksmes. Šāda veida mājaslapas parasti ir reģistrētas ārpus Eiropas Savienības, kas ierobežo uzraudzības iestāžu, tai skaitā PTAC, iespējas cīnīties ar negodprātīgajiem komersantiem,» sacīja Vītoliņa.

PVD atgādina patērētājiem, ka uztura bagātinātājs nav zāles, bet pārtikas produkts ikdienas uztura papildināšanai, kas neārstē slimības. Tāpat PVD aicina neuzticēties uztura bagātinātājiem, kuriem pārdevējs piedēvē ārstnieciskas īpašības, jo tiem nebūs nekāda efekta vai arī ļaunākajā gadījumā patērētājs tādējādi kaitēs savai veselībai. Pirms uztura bagātinātāju iegādes vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu, kā arī pirms pirkuma veikšanas pārliecināties, vai uztura bagātinātājs un tā izplatītājs, tostarp interneta veikals, ir reģistrēts PVD. To var izdarīt apmeklējot PVD mājaslapas www.pvd.gov.lv sadaļu «Reģistri» vai arī sazinoties ar PVD speciālistiem.

Patērētāji aicināti neiegādāties uztura bagātinātāju, ja tīmekļa vietnē nav norādīta informācija par produkta ražotāju un izplatītāju, pārdevēja juridiskā adrese un telefona numurs saziņai. Tāpat patērētāji aicināti būt kritiski pret reklāmā un uztura bagātinātāju tīmekļa vietnē piedēvētajām uztura bagātinātāja īpašībām un efektiem, jo tie var būt nepatiesi un pārspīlēti. Patērētāji arī aicināti būt piesardzīgi attiecībā pret atsauksmēm un «profesionāļu» ieteikumiem uztura bagātinātāja tīmekļa vietnē. PVD uzsver - ja vienas un tās pašas personas, bet ar citiem vārdiem un uzvārdiem, uztura bagātinātāju iesaka līdzīgā tīmekļa vietnē citā valodā, visticamāk, tās ir viltus atsauksmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu