«Eurostat»: Latvijā ceturtajā ceturksnī bijis ceturtais straujākais mājokļu cenu kāpums ES

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū Latvijā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2015.gada oktobri-decembri bija ceturtais straujākais mājokļu cenu pieaugums, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» jaunākie dati par 27 bloka dalībvalstīm.

Latvijā pagājušā gada pēdējā ceturksnī mājokļu cenas bija par 9% lielākas nekā šajā pašā periodā 2015.gadā. Lielāks mājokļu cenu kāpums gada izteiksmē reģistrēts vien Čehijā (11%), Ungārijā (+9,7%) un Lietuvā (+9,5%).

Visās 27 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, mājokļu cenas pērn ceturtajā ceturksnī bija lielākas nekā 2015.gada oktobrī-decembrī. Mājokļu cenu kāpums Igaunijā bija 7,7%.

Savukārt ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju-septembri mājokļu cenas pieauga 19 ES dalībvalstīs, par kuram pieejami dati, Itālijā tās saglabājās iepriekšējo trīs mēnešu līmenī, bet samazinājās septiņās valstīs: Dānijā (-1,5%), Horvātijā (-0,6%), Beļģijā (-0,4%), Francijā (-0,3%), kā arī Austrijā, Lielbritānijā un Somijā (visās valstīs -0,1%).

Lielākais mājokļu cenu pieaugums ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2015.gada pēdējiem trim mēnešiem tika reģistrēts Maltā (+6%), Čehijā (+4,7%), Nīderlandē (+3,2%) un Kiprā (+3,1%). Latvijā mājokļu cenas pagājušā gada ceturtajā ceturksnī bija par 2% lielākas nekā iepriekšējo trīs mēnešu periodā, Lietuvā - tāpat kā Slovākijā un Slovēnijā - tās pieauga par 1,8%, bet Igaunijā - tāpat kā Polijā - par 1,1%.

Kopumā ES dalībvalstīs gada izteiksmē oktobrī-decembrī mājokļu cenas pieauga par 4,7%, bet ceturkšņa izteiksmē - par 0,8%. Eirozonā ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar to pašu periodu 2015.gadā mājokļu cenas pieauga par 4,1%, bet ceturkšņa izteiksmē - arī par 0,8%.

Apkopojot datus par mājokļu cenām statistiķiem nebija pieejami dati par Grieķiju, savukārt Bulgārijas un Itālijas dati ir provizoriski, bet Luksemburgas datos nav iekļautas jaunas vienģimenes mājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu