Dānijas uzņēmējs Tūsens ieguvis 20% «airBaltic» kapitāldaļu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas uzņēmējs Larss Tūsens kļuvis par SIA «Aircraft Leasing 1» vienīgo īpašnieku, tādējādi no Ralfa Dītera Montāga-Girmesa pārņemot pastarpinātu 20% līdzdalību Latvijas nacionālajā aviokompānijā «airBaltic».

(papildināta visa ziņa.)

Tūsens par to šodien informējis «airBaltic».

«Dāņu investors Tūsens informējis Latvijas lidsabiedrību «airBaltic», ka ir pabeigtas visas formalitātes, lai viņš kļūtu par īpašnieku 20% «airBaltic» akcijām, kas iepriekš piederēja vācu investoram Montāgam-Girmesam. Līdz ar to Tūsens no 2017.gada 6.aprīļa ir kļuvis par 100% «Aircraft Leasing 1» īpašnieku. «Aircraft Leasing 1» ir uzņēmums, kuram pieder 20% airBaltic akciju,» teikts aviokompānijas paziņojumā medijiem.

Kā ziņots, marta sākumā kļuva zināms, ka Tūsens varētu iegūt Montāgam-Girmesam piederošos 20% «airBaltic» kapitāldaļu. Dānijas uzņēmējs 7.martā bija ieradies uz valdības sēdi, kurā viņam tika dota atļauja kļūt par nacionālās aviokompānijas pastarpināto līdzīpašnieku.

Tūsens žurnālistiem skaidroja, ka «airBaltic» viņam interesē saistībā ar tās veiksmīgo biznesa attīstību, flotes atjaunošanas plāniem un pozīciju Baltijas valstīs un Ziemeļeiropā. Sevi Tūsens raksturoja kā finanšu, nevis stratēģisko investoru, kuram nav intereses iegūt lielāku daļu «airBaltic» akciju.

Savukārt satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pēc attiecīgās valdības sēdes žurnālistiem apliecināja, ka Latvijas drošības iestādēm nebija bažu par Tūsenu.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Tūsens patlaban darbojas vairāku uzņēmumu valdēs, piemēram, «Basisbank», «RoBAT», «Nørrebro Bryghus», «Dutch Leisure Group». Viņa karjera bijusi saistīta arī ar «FTI Group», «Airtours», «Scandinavian Airlines»' (SAS) un «Privatbanken» (patlaban «Nordea»).

Tāpat vēstīts, ka pērn maijā tika pabeigta «airBaltic» pamatkapitāla palielināšana, tam sasniedzot 256,473 miljonus eiro. Pēc pamatkapitāla palielināšanas Latvijas valstij piederēja 80,05% «airBaltic» akciju, bet investoram «Aircraft Leasing 1», kura valdes priekšsēdētājs bija privātais ieguldītājs Montāgs-Girmess, piederēja aptuveni 20% akciju. Savukārt «Aircraft Leasing 1» īpašnieks bija Īrijā reģistrēta kompānija «IALH LIMITED».

Atbilstoši Latvijas valdības un Montāga-Girmesa parakstītajam līgumam viņš pērn marta beigās «airBaltic» ieguldīja apmēram 52 miljonus eiro, savukārt valsts investēja 80 miljonus eiro, «airBaltic» kapitalizējot Valsts kases aizdevumu.

Aviokompānija pērn nopelnīja 1,2 miljonus eiro, kas ir vairākas reizes mazāk nekā 2015.gadā, kad uzņēmuma peļņa bija 19,5 miljoni eiro. Savukārt lidsabiedrības apgrozījums pērn bija 286 miljoni eiro, kas ir aptuveni par 1% vairāk nekā 2015.gadā.

«airBaltic» nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu