Sācies pirmais nacionālais profesionālās meistarības konkurss SkillsLatvia 2017

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien, 20.aprīlī, ar moto «Uzvar darītājs!» atklāts pirmais nacionālais jauno profesionāļu meistarības konkurss SkillsLatvia 2017, kurā savas prasmes demonstrēs 96 dalībnieki no 30 Latvijas profesionālajām izglītības iestādēm 16 profesijās. Konkurss aicina ikvienu novērtēt profesionālās izglītības kvalitāti Latvijā un mācību programmu piedāvātās iespējas iegūt darba tirgū pieprasītas profesijas un nepieciešamas prasmes.

Konkurss SkillsLatvia – profesionālās izglītības mēraukla

Konkursu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), un tas ir pirmais šāda līmeņa notikums Latvijā, kas vērsts uz profesionālo izglītību un aktualizē tajā iegūto prasmju un izcilības nozīmi darba tirgū. Pasākumā trīs dienas no 20.-22. aprīlim satiekas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, viņu mācībspēki, darba devēji un arī topošie audzēkņi, kuri vēl tikai domā par savu iespējamo profesiju.

«SkillsLatvia 2017 apliecina, ka gaišs prāts, talants, iegūts amats un zelta rokas Latvijā vienmēr ir bijušas cieņā. Ja rēķina uz vienu iedzīvotāju, tad Latvijai starptautiskajos meistarības konkursos ir vairāk medaļu nekā jebkurai citai pasaules valstij. Profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi ir vēstneši tam, ka profesionālā izglītība Latvijā ir augstā līmenī un mums ir ar ko lepoties. Savukārt darba vidē balstītas mācības ir vēl viens solis izglītības kvalitātes izaugsmei,» atklāšanas pasākumā uzsvēra Izglītības un zinātnes ministrs, profesors Kārlis Šadurskis.

«Meistarības konkurss SkillsLatvia 2017 ir lielisks veids, kā pārliecināties klātienē, cik moderna un konkurētspējīga mūsdienās ir profesionālā izglītība Latvijā un cik tā ir cieši integrēta ar darba tirgu un tā vajadzībām. Mācību iestādēm šī ir iespēja novērtēt savu programmu saturu un pievilcību jauniešu vidū, savukārt topošajiem audzēkņiem - platforma, kurā izdarīt savu karjeras izvēli un klātienē iepazīt dažādas profesijas. Esmu pārliecināta, ka konkurss arī Latvijā kļūs par profesionālās izglītības kvalitātes mērauklu ilgtermiņā, līdzīgi kā tas ir pasaulē,» norāda VIAA direktore Dita Traidās.

Konkursanti uz vietas pildīs praktiskus uzdevumus

SkillsLatvia 2017 konkursanti izpildīs starptautisko profesionālās meistarības konkursu standartiem līdzvērtīgus praktiskus uzdevumus kādā no 16 profesijām trīs dienu garumā. Piemēram, apģērba dizaineri uz vietas izgatavos apģērbu, frizieri veidos matu sakārtojumu, bet pavāri - maltītes. Konkursantu darba vietas visā hallē būs atbilstoši aprīkotas, jo tādu profesiju pārstāvji kā, piemēram, galdnieki uz vietas izgatavos mēbeles, sausās būves tehniķi veidos ēku konstrukcijas, flīzētāji flīzēs, bet datorsistēmu tehniķi – uzstādīs operētājsistēmu instalāciju.

Konkursantu sniegumu vērtēs savas jomas profesionāļi – konkursa vērtēšanas komisija, kurā ir gan mācībspēki, gan darba devēji. SkillsLatvia 2017 konkursanti ne tikai sacentīsies par medaļām, bet arī iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskajos meistarības konkursos EuroSkills un WorldSkills, kam pasaulē ir jau 60 gadus ilgas tradīcijas.

Pasākums atvērts ikvienam interesentam

Konkursa SkillsLatvia 2017 laikā apmeklētājiem paredzētajās stundās ikvienam interesentam ir iespēja iepazīties ar dažādām profesijām, piedalīties karjeras domnīcā, izmēģināt prasmes profesiju demonstrācijas stendos, kā arī iegūt informāciju gan par profesionālās izglītības iestādēm, gan augstākās izglītības iestādēm Latvijā. Ieeja ir bez maksas.

Vairāk informācijas par konkursu SkillsLatvia 2017, tā dalībniekiem un pārstāvētām profesijām, kā arī pasākumu programma un detalizēti apmeklētāju laiki pieejami VIAA mājaslapā sadaļā SkillsLatvia 2017, savukārt konkursa jaunākās aktualitātes SkillsLatvia lapā Facebook.

Profesionālā izglītība Latvijā saņem ES fondu ieguldījumus

Šajā mācību gadā profesionālās izglītības programmas visā Latvijā kādā no 65 izglītības iestādēm apgūst 28 950 audzēkņi. Kā jebkura izglītības nozares joma, arī profesionālā izglītība saskaras ar zemās demogrāfijas radītajiem riskiem. Tomēr, par spīti tam, pēdējos gados izdodas saglabāt vienmērīgu audzēkņu skaitu un pat pieaugumu. Turklāt pakāpeniski palielinās profesionālās izglītības audzēkņu īpatsvars attiecībā pret vispārizglītojošo mācību iestāžu skolēnu skaitu, sasniedzot jau 38,20%.

Kā viens no iemesliem šādai tendencei ir ieguldījumi profesionālās izglītības attīstībā.

No 2007. - 2013. gadam profesionālās izglītības attīstībā ieguldīti 248,6 miljoni eiro no Eiropas struktūrfondu līdzekļiem, modernizējot 27 profesionālās izglītības iestādes un izveidojot mūsdienīgus profesionālās izglītības kompetences centrus. Savukārt jaunajā plānošanas periodā līdz 2020. gadam profesionālās izglītības iestāžu modernizācijā tiks ieguldīti vēl 104,7 miljoni eiro.

Šajā mācību gadā pieprasītākās profesionālās izglītības programmas pēc izglītojamo skaita ir ēdināšanas pakalpojumi, autotransports, viesnīcu pakalpojumi, komerczinības, būvdarbi, datorsistēmas, administratīvie un sekretāra pakalpojumi, programmēšana, metālapstrāde un kokizstrādājumu izgatavošana.

Konkurss SkillsLatvia 2017 notiek projekta «Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs» ietvaros, ko finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu