Par dalību kartelī sodītie audiovizuālo aprīkojuma izplatītāji vēl lemj par KP soda pārsūdzēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Par dalību kartelī sodītie profesionālo audiovizuālo aprīkojumu nodrošinošie uzņēmumi vēl lemj par Konkurences padomes (KP) noteiktā soda pārsūdzēšanu, sacīja vairāku uzņēmumu pārstāvji.

Uzņēmuma, kura vadība lūdza neminēt viņu nosaukumu, aģentūrai LETA teica, ka saskaņā ar viņu rīcībā esošo informāciju daži no sodītajiem uzņēmumiem plānojot pārsūdzēt KP lēmumu.

Tāpat šī uzņēmuma vadības pārstāvis atzīmēja, ka starp sodīto uzņēmumu pārstāvjiem iepriekš esot notikusi saziņa, ko, iespējams, no likuma un KP perspektīvas varētu interpretēt kā konkurenci ietekmējošu darbību, taču viņš, atzīstot iespējamo likuma pārkāpumu, skaidroja, ka informācijas apmaiņa starp konkurējošajiem uzņēmumiem par kādiem iepirkumiem esot bijusi nepieciešama, lai varētu nodrošināt pasūtītāju prasību izpildi.

Jautāts par mēģinājumiem ietekmēt konkurējošo uzņēmumu dalību iepirkumos, šī paša uzņēmuma vadības pārstāvis norādīja, ka šajā gadījumā runa ir par praksi, kad kāds nozares uzņēmums, vēloties pieteikties izsludinātā iepirkumā, informē citus nozares dalībniekus, piemēram, par veikto investīciju apjomu, kā dēļ šim uzņēmumam būtu svarīgi konkursā uzvarēt. Lai arī šāda veida informācijas apmaiņa, iespējams, var tikt uzskatīta par konkurenci ietekmējošu, neviens no sodītajiem uzņēmumiem neesot vērsies pie cita uzņēmuma ar tiešu aicinājumu nepiedalīties iepirkumā.

Savukārt SIA «Kompānija NA» valdes priekšsēdētājs Aldis Janevics atklāja, ka uzņēmums lemj par KP lēmuma pārsūdzēšanu. Patlaban notiekot apspriešanās ar juristiem.

Janevics sacīja, ka, pēc viņa domām, uzņēmumam piemērotais sods 185 931 eiro apmērā esot nesamērīgs. «Ņemot vērā, ka audiovizuālā aprīkojuma piegāde ir ļoti maza mūsu uzņēmuma daļa, šo sodu uzskatām par nesamērīgu. Tāpēc to pārsūdzēsim.»

«Kompānija NA» vadītājs arī atzina, ka saziņa starp konkurējošajiem uzņēmumiem ir notikusi, taču tās nolūks nav bijis gūt peļņu. «Jā, uzņēmumi mēdza savstarpēji komunicēt par to vai citu iepirkumu, taču mūsu nolūki noteikti nebija saistīti ar iedzīvošanos peļņā uz iepirkumu rēķina. Mūsu mērķis bija saistīts ar labākās tehnikas piedāvāšanu pasūtītājam, vai tas būtu kultūras nams pilsētā vai laukos,» uzsvēra Janevics.

Uzņēmumā «Audio AE» aģentūrai LETA atklāja, ka uzņēmums, visticamāk, pārsūdzēs KP lēmumu, taču sīkākus komentārus atturējās paust.

Dažu lietā iesaistīto uzņēmumu vadība attiecās sniegt komentārus vispār, bet ar dažiem vēl nav izdevies sazināties.

Kā ziņots, KP pieņēmusi lēmumu sodīt deviņus uzņēmumus, kas karteļa aizsegā bija saskaņojuši savas darbības valsts un pašvaldību, kā arī tām piederošu kultūras iestāžu iepirkumos par profesionālo video, gaismas, skaņu iekārtu un skatuves aprīkojuma iegādi.

KP šiem uzņēmumiem kopumā piemēroja naudas sodu 373 083 eiro apmērā. Uzņēmumiem par konkurences kropļošanu KP piemēroja šādus naudas sodus - «SGS Sistēmas» 46 342 eiro, «Diogens Audio» 13 709 eiro, «Kompānija NA» 185 931 eiro, «Pro 1 Stage» 40 283 eiro, «AJV grupa» 9995 eiro, «Audio AE» 36 716 eiro, «3S» 12 749 eiro, «SGM» 8039 eiro un «Solavi» 19 319 eiro. Tāpat šiem uzņēmumiem piemērots aizliegums vienu gadu piedalīties publiskajos iepirkumos.

Uzņēmumiem piemērotais naudas sods veido 2% līdz 4,5% no to pēdējā gada apgrozījuma. Deviņi sodītie uzņēmumi ir lielākie šajā tirgū.

Kā informēja KP, ņemot vērā, ka «Diogens audio» lietas izmeklēšanas laikā sadarbojās ar KP un pēc savas iniciatīvas sniedza informāciju, KP nolēma šim uzņēmumam samazināt piemēroto naudas sodu. Savukārt ar uzņēmumiem «Solavi» un «SGM» KP noslēdza izlīgumu, kas paredz apņemšanos nepārsūdzēt KP lēmumu tiesā daļā par konstatēto pārkāpumu un saņemt tiem piemērotā naudas soda samazinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu