Pētījums: Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā turpina samazināties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā turpina samazināties, intervijā Latvijas Radio sacīja «SSE Riga» Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka, atsaucoties uz jaunākā pētījuma «Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2016» datiem, kas tiks prezentēti šodien.

«Ēnu ekonomika Latvijā turpina samazināties vairāk vai mazāk saskaņā ar politikas veidotāju izstrādāto plānu, kas ir apmēram viena procentpunkta samazinājums gadā,» sacīja Sauka.

Vienlaikus viņš norādīja, lai gan Latvijā joprojām ēnu ekonomikas īpatsvars ir lielāks nekā Lietuvā un Igaunijā, šī plaisa sarūk un šobrīd ir apmēram 4-5 procentpunktu apmērā, kamēr pirms vairākiem gadiem šī starpība bija būtiski lielāka.

«Iepriekšējos gados ir aktīvi strādāts pie ēnu ekonomikas apkarošanas plāna, kas, acīmredzot, jau dod kaut kādus rezultātus,» piebilda Sauka.

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» šorīt atzīmēja, ka Latvijā ēnu ekonomikas īpatsvars, lai arī ne ļoti krasi, bet mazinās. Tāpat Latvija ēnu ekonomikas īpatsvara ziņā tuvojas līmenim, kāds ir pārējās Baltijas valstīs.

«Šā gada datos, tāpat kā iepriekšējā gadā, faktiski lielākā atšķirība ir jautājumā par peļņas slēpšanu, tostarp īpaši starp Latviju un Igauniju,» atzīmēja Endziņš. Vienlaikus viņš piebilda, ka vakar valdības apstiprinātās nodokļu politikas vadlīnijas paredz būtiskas reformas, tajā skaitā uzņēmuma ienākuma nodoklī un 0% likmes noteikšanu reinvestētajai peļņai. «Ja izdosies to šogad apstiprināt, tad, ja ne nākamā gada rādījumā, tad pēc diviem gadiem mums ēnu ekonomikas īpatsvars būs par kārtu mazāks,» uzsvēra LTRK valdes priekšsēdētājs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šodien Rīgā notiks ikgadējā konference «Ēnu ekonomika Latvijā».

Konferenci atklās Ministru prezidents Māris Kučinskis, Rīgas Ekonomikas augstskolas («SSE Riga») rektors Anderss Pālzovs un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis. Tāpat konferencē uzstāsies Sauka, kurš prezentēs pētījumu «Ēnu ekonomika Baltijas valstīs 2009-2016». Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ilze Cīrule konferencē stāstīs par VID īstenotajiem pasākumiem ēnu ekonomikas mazināšanā.

Konferences turpinājumā ar prezentāciju uzstāsies LTRK padomes locekle Elīna Rītiņa, lai stāstītu par izaicinājumiem ēnu ekonomikā no uzņēmēju skatupunkta, savukārt pēc tam ar Finanšu ministrijas redzējumu uzstāsies finanšu ministres padomnieks Jurijs Spiridonovs.

Prezentācijām sekos paneļdiskusija, kurā piedalīsies VID ģenerāldirektore, Rīgas Tehniskās universitātes pētnieks Māris Jurušs, Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pienākumu izpildītāja Ilze Jurča.

Pēc prezentācijām un paneļdiskusijas mediji aicināti apmeklēt preses konferenci, kurā piedalīsies Sauka, LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un Cīrule.

2015.gadā ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā, pēc «SSE Riga» Ilgtspējīga biznesa centra pētījuma datiem, veidoja 21,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par 2,2 procentpunktiem mazāk nekā 2014.gadā. Lielāko ēnu ekonomikas daļu Latvijā veido neuzrādītie ienākumi (44,4%), seko aplokšņu algas (34,9%) un neuzrādītie darbinieki (20,7%).

      KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
      Svarīgākais
      Uz augšu