«Rīgas mežu» juridisko pakalpojumu iepirkumos kopš 2011.gada uzvar vieni un tie paši

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars

Pašvaldības SIA «Rīgas meži» par teju 750 000 eiro tuvākajos četros gados iepirks juridiskos pakalpojumus no zvērinātiem advokātiem Alvja Začesta un Andas Auziņas - šādi līgumi ar minētajām personām slēgti jau vairākkārt kopš 2011.gada, vēsta «Latvijas Avīze».

Pirmo reizi «Rīgas mežu» juridisko pakalpojumu iepirkumā gan figurē tik liela summa - 749 999,99 eiro, noskaidrojis laikraksts. Turklāt, Začests un Auziņa ir bijušie «Rīgas mežu» darbinieki. Začests vadījis Juridisko daļu, bet Auziņa šajā uzņēmumā bijusi juriste.

2011.gadā tika likvidēta «Rīgas mežu» Juridiskā daļa un nolemts iepirkt juridiskos pakalpojumus kā ārpakalpojumu. Tai pat gadā izsludināts pirmais iepirkums, kurā starp trīs pretendentiem par piemērotāko izraudzīts Auziņas piedāvājums. Iepirkuma summa bija 19 750 lati (28 101 eiro) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

2014.gada otrajā pusē līgums noslēgts jau ar abiem advokātiem - bijušajiem darbiniekiem. Viņi izrādījušies labākie starp trīs pretendentiem. Līguma summa šoreiz bija 39 900 eiro bez PVN. Jau 2015.gada janvārī «Rīgas meži» Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) ziņoja par jaunu noslēgtu līgumu - šoreiz par pagaidu juridisko pakalpojumu sniegšanu. Līgums atkal slēgts ar abiem advokātiem, tagad par 28 000 eiro.

Savukārt 2015.gada februāri noslēgts jauns līgums - par 326 800 eiro bez PVN. Sājā iepirkumā reizē ar Auziņu un Začestu piedalījās arī zvērināts advokāts Jānis Spilve. Viņš apstrīdēja iepirkuma rezultātus, iesniegumā IUB norādot, ka juridisko pakalpojumu sniedzējiem izvirzītas pārāk specifiskas prasības. Tomēr IUB ļāva slēgt līgumu ar Auziņu un Začestu.

Šā gada sākumā bijis kārtējais iepirkums, kurā, neraugoties uz apjomīgo iepirkuma summu - teju 750 000 eiro - pieteicās tikai viens pretendents, proti, Auziņas un Začesta apvienība. Februārī ar abiem jau noslēgts līgums.

Juristiem, kas sniedz pakalpojumus «Rīgas mežiem», iepirkumā tika prasīta iepriekšēja pieredze darbā tieši valsts un pašvaldību institūcijās, turklāt piesaistītajiem vadošajiem speciālistiem tika prasīta darba pieredze tieši institūcijās, kas pārvalda nekustamos īpašumus vai strādā mežsaimniecības un mežizstrādes jomās.

«Rīgas mežu» pārstāvis, vaicāts, kurš gatavoja iepirkumu specifikāciju šajā gadījumā, atbildēja, ka saskaņā ar likumu iepirkuma dokumentācijas sagatavotāji nedrīkst būt saistīti ar kandidātu vai pretendentu. Uzņēmumā apgalvoja, ka iepirkuma dokumentāciju gatavojuši kādi vārdā nenosaukti «Rīgas mežu» biroja darbinieki un pieaicinātie speciālisti, kas «nebija saistīti ne ar vienu no personām, kas juridisko pakalpojumu iepirkumos piedalījušās kā pretendenti».

«Rīgas mežu» valdes loceklis Edgars Vaikulis skaidro, ka iepirkt ārpakalpojumu uzņēmumam ir ekonomiski izdevīgāk nekā algot štata juristus. Par šo naudu visus «Rīgas mežiem» nepieciešamos juridiskos pakalpojumus nodrošinot ne tikai minētie advokāti, bet kopumā četri līdz pieci atbilstošas kvalifikācijas juristi.

Izmaksu pieaugumu Vaikulis skaidro ar to, ka audzis «Rīgas mežu» apgrozījums, kā arī ar darbības izmaiņām. Piemēram, kapitālsabiedrībai pievienots uzņēmums «Dārzi un parki».

Zvērināts advokāts, kurš regulāri seko līdzi pašvaldību kapitālsabiedrību sludinātajiem iepirkumiem, «Latvijas Avīzei» vērtējis, ka «Rīgas mežu» izvirzītās prasības juridisko pakalpojumu sniedzējiem ir tik specifiskas, ka citiem juridiskajiem birojiem grūti pretendēt uz ārpakalpojuma sniegšanu.

Jautāti, vai, aizejot no darba «Rīgas mežos», zināja, ka būs iespēja sniegt šim pašam uzņēmumam juridiskos pakalpojumus, Auziņa un Začests atbild, ka aizgājuši no darba un tikai tad uzzinājuši, ka uzņēmums sludinās iepirkumus ārpakalpojumiem.

«Rīgas mežu» darbību, tēriņus un iepirktos ārpakalpojumus vērtē arī Valsts kontrole, kas savu pārbaudi sola pabeigt rudenī, bet pagaidām komentārus par atklāto nesniedz.

«Latvijas Avīze» arī piebilst, ka gan vecais, gan tagadējais Publisko iepirkumu likums iepirkumiem, kuru summa ir vismaz 750 000 eiro, paredz stingrākus nosacījumus. Savukārt, ja līguma summa ir mazāka, jāievēro tikai daļa no nosacījumiem, kas izvirzīti publiskiem iepirkumiem. Saskaņā ar jauno likumu iepirkumi, kuru vērtība sasniedz minēto summu, būs jāizsludina visas Eiropas Savienības (ES) līmenī.

Advokāts Začests saka, ka summa pilnībā atbilst pakalpojuma apjomam, ko kapitālsabiedrība vēlas četros gados no advokātiem saņemt. Tas, ka pietrūkst viena centa līdz 750 000 eiro, esot «tikai sakritība».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu