«Moody's» Polijas kredītspējas prognozes vērtējumu maina no negatīva un stabilu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā reitingu aģentūra «Moody's Investors Service» sestdien paaugstinājusi Polijas kredītspējas prognozi no negatīvas uz stabilu, to pamatojot ar konservatīvās valdības «neskaidrās fiskālās politikas riska samazināšanos».

Vienlaikus aģentūra saglabājusi nemainīgu Polijas investīciju klimata vērtējumu A2 līmenī, norādot, ka to pamato «valsts institucionālais stiprums un ierobežotā neaizsargātība pret iekšējiem un ārējiem satricinājumiem».

«Moody's» Polijas kredītreitinga prognozi pirmo reizi desmitgades laikā pazemināja uz negatīvu 2016.gada maijā.

Aģentūra norādījusi, ka samazinājušies Polijas fiskālie riski, budžeta deficītam nepārsniedzot trīs procentus no iekšzemes kopprodukta (IKP) un valsts parādam stabilizējoties 55% līmenī no IKP.

Tikmēr kritiķi joprojām apgalvo, ka konservatīvās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS) dāsnie tēriņi, tostarp populārais bērnu pabalstu paaugstinājums, apdraudot budžeta stabilitāti.

Tajā pašā laikā Polijas attīstības un finanšu ministrs Mateušs Moraveckis norādījis, ka «Moody's» vērtējums esot «racionāls» un ka aģentūras iepriekš prognozētie apdraudējumi neesot «materializējušies».

Polija joprojām ir viena no aktīvākajām Eiropas Savienības (ES) ekonomiskām, kas saglabājusi nepārtrauktu tautsaimniecības izaugsmi kopš komunistiskā marionešu režīma gāšanas 1989.gadā.

Bezdarbs krities līdz zemākajam līmeni kopš pārejas uz tirgus ekonomiku, un aprīlī tas noslīdēja līdz 7,7% atzīmei.

Pērn valsts IKP pieauga par 2,7%, un valdība prognozē, ka šogad tas augs par 3,6%, kamēr Pasaules Banka (PD) prognozē 3,3% pieaugumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu