Deputātu ziņojums: Valsts iestādes ietaupītu miljonu gadā, ja automašīnu nomu aizstātu ar to iegādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Valstij atsakoties no dienestu automašīnu nomas par labu transportlīdzekļu iegādei, iespējamais ietaupījums būtu apmēram viens miljons eiro, teikts Publisko izdevumu un revīzijas komisijas veiktajā analīzē par valsts pārvaldes institūciju autoparkiem.

Pētījums veikts par valsts iestāžu autoparku darbību no 2012. līdz 2015.gadam. Tajā norādīts, ka 2015.gadā valsts pārvalde nomāja 780 automobiļus.

Parlamentārieši salīdzinājuši automašīnas iegādes izmaksas no vienas puses un un nomas maksas apmēru no otras puses, vērtējot izdevumu apmēru ilgtermiņā - sešu gadu laikā. Secināts, ka vienas automašīnas noma sešu gadu laikā izmaksā dārgāk - 35 760 eiro, savukārt iegāde kopā ar uzturēšanas izdevumiem 27 942 eiro.

Deputāti norāda, ka, pārejot uz nopirktu automašīnu izmantošanu, ietaupītos līdzekļus būtu iespējams novirzīt sociāli nozīmīgāku funkciju veikšanai, piemēram, veselības aprūpes finansēšanai.

Komisija konstatējusi, ka pastāvošā sadrumstalotā valsts autoparka pārvaldības sistēma nav iespējami efektīvākā, jo katra institūcija risina autotransporta nodrošinājuma jautājumu pēc saviem ieskatiem atbilstoši savam budžetam.

Secināts, ka autoparkus veido arī iestādes, kurām autotransporta pakalpojumi ir nepieciešami reti, neregulāri un/vai nelielu attālumu pārvarēšanai. 53% no analizētajām institūcijām viena transportlīdzekļa vidējais nobraukums nesasniedza 15 000 km, kas liecina par ilgstošām automašīnu dīkstāvēm, norāda politiķi.

Pētījumā minēti arī vairāki citi secinājumi, kas liecina par pašreizējās sistēmas neefektivitāti.

Tāpēc komisija iesaka, ka daļa no valsts pārvaldes institūcijām varētu atteikties no savu autoparku veidošanas un turpmāk izmantot citu institūciju sniegtos autotransporta pakalpojumus.

Kā ziņots, attiecīgais priekšlikums mērķēts uz tām iestādēm, kurām autotransporta pakalpojumi ir nepieciešami reti, neregulāri vai nelielu attālumu veikšanai. Deputāti kā piemēru citiem pakalpojumiem min iespēju izmantot Saeimas autobāzes pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu