LTRK: Darbaspēka trūkuma dēļ steidzami jāatvieglo imigrācijas noteikumi atsevišķām profesijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Darba spēka trūkuma dēļ atsevišķās nozarēs nepieciešami grozījumi Imigrācijas likumā, lai pēc iespējas drīzāk varētu apstiprināt to profesiju sarakstu, kurām varēs piemērot vienkāršotu procedūru darbaspēka piesaistīšanai un nodarbināšanai no ārvalstīm, uzsver Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

LTRK norāda, ka jau tagad atsevišķās nozarēs novērojams darbaspēka būtisks trūkums, kas vēl var pastiprināties sezonalitātes dēļ, tāpēc nepieciešami grozījumi Imigrācijas likumā.

«Imigrācijas likumā paredzētā vispārējā kārtība ir laikietilpīga, sarežģīta un dārga, tāpēc arī grozījumi, kas nosaka atvieglotu procedūru vismaz dažām profesiju grupām, kurās vērojams izteikts darbaspēka deficīts, risina LTRK biedru konstatētās problēmas. Latvijai ir jāpiesaista ārvalstu profesionāļi, tādējādi nevis bremzējot, bet palīdzot biznesam attīstīties,» uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

LTRK biedru aptaujā noskaidroja, ka darbaspēka trūkums veidojas zināšanu ietilpīgās nozarēs, kur nepieciešami zinātnieki, inženieri, informācijas tehnoloģiju speciālisti. Tāpat strauji augošu, tehnoloģiski un zināšanu ietilpīgu jaunuzņēmumu attīstībai bieži vien nepieciešami ļoti specifiski darbinieki, lai realizētu ieplānoto biznesa ideju. LTRK valdes priekšsēdētājs norāda, ka iepriekš minētie ir augsta līmeņa speciālisti dod pienesumu ekonomikai, Latvijā radot produktus un pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, tādēļ noteikti ir nepieciešams nodrošināt atvieglotas imigrācijas procedūras.

LTRK arī norāda, ka viena no patlaban akūtākajām problēmām ir sarūkošais iedzīvotāju skaits, lai gan pieprasījums pēc darbaspēka pieaug. Tādēļ politiķiem un amatpersonām jāpieņem atbildīgi lēmumi par esošo un nākotnes imigrācijas politiku. Nākotnē uzņēmēju pieprasījums pēc darbarokām pieaugs, tāpēc nepieciešams meklēt tālejošus un gudrus risinājumus, lai nenāktos apturēt dažādu privātu un valstisku projektu virzību un realizēšanu.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā arī sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju un atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu