VL-TB/LNNK lūdz Vējonim neizsludināt grozījumus, kas alus «divlitrenes» aizliegs tikai 2020.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK un vairāku citu Saeimā pārstāvēto partiju deputāti lūdz Valsts prezidentu Raimondu Vējoni neizsludināt likuma grozījumus, kuri, šo politiķu ieskatā, pārāk vēlu - tikai 2020.gadā - aizliegs alus tirgošanu liela tilpuma plastmasas pudelēs.

Kā aģentūru LETA informēja nacionālās apvienības preses sekretāre Aiga Aizpuriete, deputāti iebilst, ka pieņemto grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā spēkā stāšanās laiks ir noteikts 2020.gada 1.septembrī, jo iepriekš bija paredzēts, ka šiem grozījumiem būtu jāstājas spēkā jau no 2017.gada 1.septembra.

Lūgumu prezidentam neizsludināt minētos grozījumus parakstījuši 20 Saeimas deputāti - no VL-TB/LNNK Imants Parādnieks, Raivis Dzintars, Romāns Naudiņš, Aleksandrs Kiršteins, Inese Laizāne, Ilmārs Latkovskis, Ritvars Jansons, Janīna Kursīte-Pakule, Inguna Rībena, Einārs Cilinskis, Kārlis Krēsliņš, Edvīns Šnore un Jānis Dombrava, kā arī pārstāvji no citām Saeimas frakcijām - Lolita Čigāne (V), Aleksejs Loskutovs (V), Ivars Brīvers (LRA), Juris Viļums (LRA), Jānis Trupovnieks (ZZS), Jūlija Stepaņenko (S) un pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV).

Grozījumiem ir jāstājas spēkā iespējami drīz, norāda Parādnieks. «Tik ilgs pārejas periods tika pamatots ar it kā nepieciešamību ražotājiem pakāpeniski sagatavoties izmaiņām, bet šis jautājums Saeimas komisijās tika skatīts un vērtēts jau kopš 2015.gada. Alkohola ražošanas nozares pārstāvji par topošajām izmaiņām bija informēti, un šis laika periods ir bijis pietiekams, lai tām atbilstoši sagatavotos,» norāda politiķis.

«Uzskatām, ka noteiktais spēkā stāšanās laiks - 2020.gada 1.septembris - ir noteikts, acīmredzami lobējot alkohola ražošanas nozares pārstāvju intereses un ignorējot kritisko situāciju Latvijā attiecībā uz sabiedrības veselību, tostarp bērnu un jauniešu veselību, kā arī kavējot jau pirms vairākiem gadiem valdības plānos noteikto pasākumu izpildi,» teikts Parādnieka iesniegumā Valsts prezidentam.

Kā ziņots, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot aizliegumu no 2020.gada septembra tirgot alu liela tilpuma plastmasas pudelēs.

Deputātu akceptētie priekšlikumi nosaka, ka alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegts pārdot plastmasas pudelēs virs 0,5 litriem, ja spirta daudzums pārsniedz 5,8 tilpumprocentus. Savukārt iepakojumos no 0,5 litriem līdz litram varēs pārdot alkoholiskos dzērienus ar spirta daudzumu līdz 5,8 tilpumprocentiem.

Šo ierobežojumu nepiemēros stikla, keramikas, koka, metāla vai kompleksā iepakojuma, kas sastāv no polimēra vai lamināta maisa, kas iepakots kartona kastē. Tāpat aizliegums neattieksies uz gadījumiem, kad alu, raudzētos dzērienus, starpproduktus un pārējos alkoholiskos dzērienus tirgos to ražošanas vietā vai ražotāja struktūrvienībā. Likuma izmaiņas nav attiecināmas uz vīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu