PTAC pērn «specifiskām funkcijām» par € 23 140 iegādātais auto lielākoties izmantots braucieniem pa pilsētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rinalds Ekmanis / LETA

Valsts kontroles revidenti nav guvuši pārliecību, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pērn iegādātā 23 140 eiro vērtā automašīna izmantota plānoto specifisko funkcijas nodrošināšanai - metroloģiskā un bīstamo iekārtu uzraudzība lauku apvidos -, tā vietā auto lielākoties izmantots braucieniem pa pilsētu.

PTAC centrs 2016.gada 19.maijā lūdza EM atļauju iegādāties automobili nozares «specifisko funkciju veikšanai». Automobiļa paredzamā iegādes cena tika plānota līdz 24 000 eiro, nenorādot, vai paredzamā cena ir ar pievienotās vērtības nodokli vai bez tā. EM 2016.gada 22.jūnijā akceptēja PTAC lūgumu un deva atļauju veikt automobiļa iepirkumu.

Izvērtējot faktisko apvidus automobiļa izmantošanu, revidenti konstatēja, ka automobili izmantoja gan iestādes vadītāja, gan darbinieki, turklāt laika posmā no 2016.gada augusta līdz decembrim automobilis tika izmantots maršrutā «Pa pilsētu» 37 reizes, savukārt ārpus Rīgas - tikai sešas reizes. Gan novembrī, gan decembrī automobilis izmantots tikai divas reizes mēnesī - kopumā novembrī un decembrī nobraukti 582 kilometri.

Vienlaikus revidenti neguva pārliecību, ka 2016.gadā apvidus automobilis būtu izmantots specifiskās funkcijas nodrošināšanai - metroloģiskā un bīstamo iekārtu uzraudzība lauku apvidos, kuri sasniedzami pa zemākas nozīmes autoceļiem bez asfalta seguma. Tāpēc PTAC, veicot publisko iepirkumu un iegādājoties jaunu apvidus automobili par 23 140 eiro, pārsniedzot Ministru kabineta instrukcijā noteikto maksimālo iegādes cenu par 5140 eiro, ir radījis nelietderīgu līdzekļu izlietošanas risku, secinājusi Valsts kontrole.

PTAC gan norāda, ka iestāde noteiktos uzdevumus veic atbilstoši pieejamiem līdzekļiem, t.i. izmantojot pieejamās automašīnas. Ir veidojušies gadījumi, kad vairākām struktūrvienībām vienlaicīgi ir bijis nepieciešams automobilis ar lielāku kravas ietilpību, bet tas tiek risināts un pārkārtots atbilstoši automašīnas pieejamībai.

«Tā kā darbiniekiem ir pieejams/redzams auto noslodzes kalendārs, tad viņi izvēlas pieejamās automašīnas, lai varētu pēc iespējas efektīvāk veikt PTAC noteiktos uzdevumus atbilstoši esošajiem resursiem. Tā kā esam konstatējuši, ka esošais autoparks noveco, laicīgi plānojam jaunu automašīnu iegādes, lai nepieļautu brīdi, kad darba pienākumu veikšanai paliekam bez automašīnām salauztu vai novecošu auto dēļ. PTAC ir trīs dažādas uzraudzības daļas ar pienākumiem uzraudzīt vairākus desmitus dažādu preču/produktu vai pakalpojumu, izmantot dažus testēšanas līdzekļus, tādejādi efektīvai darba nodrošināšanai ir nepieciešams lielāks autoparks,» skaidroja PTAC.

Savukārt EM informēja, ka 2016.gadā ir pieņemts lēmums pakāpeniski nomainīt PTAC autoparku, lai nodrošinātu tā izmantošanas nepārtrauktību un nepieļautu situāciju, ka nevar nodrošināt centra galvenās funkcijas.

Valsts kontrole iesaka PTAC pilnveidot iekšējo kontroles vidi, lai pirms automobiļu iegādes tiktu pamatoti noteikta nepieciešamā autoparka specifika atbilstoši faktiski veicamajām funkcijām un sasniedzamajiem mērķiem, mazinot nelietderīgas un neefektīvas rīcības ar valsts budžeta līdzekļiem risku.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole vērsīsies Ģenerālprokuratūrā par pērn nepamatoti piešķirtām piemaksām valsts iestāžu darbiniekiem, šodien žurnālistus informēja Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa.

Valsts iestāžu finanšu revīzijā 2016.gadā izlases veidā tika vērtēta piemaksu piešķiršana valsts iestāžu darbiniekiem. Kā norādīja Krūmiņa, Valsts kontrole nav guvusi pārliecību par piešķirto piemaksu pamatojumu kopumā par vairāk nekā sešiem miljoniem eiro.

Valsts kontrole aicina Ģenerālprokuratūru izvērtēt Rīgas Stradiņa universitātes aģentūras «Darba drošības un vides veselības institūts» rīcību, veicot samaksu par nesaņemtiem pakalpojumiem, kā arī izvērtēt prēmiju un piemaksu piešķiršanas kārtību Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošajā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, Izglītības un zinātnes ministrijā, sociālās korekcijas izglītības iestādē «Naukšēni» un Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu