Grieķijas parlaments pieņem jaunus taupības pasākumus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Grieķijas parlaments ceturtdienas vakarā pieņēma jaunus taupības pasākumus, lai nodrošinātu parāda sloga mazināšanu un starptautiskā aizdevuma maksājumus šomēnes.

Pieņemtais likums paredz iegūt 4,9 miljardus eiro, samazinot pensijas un nodokļu atvieglojumus no 2018. līdz 2021.gadam.

Par tā pieņemšanu nobalsoja 153 valdošās koalīcijas deputāti. 128 deputāti balsoja pret, bet 17 deputāti no nonacistu partijas «Zelta rītausma» nebija klāt debatēs un balsojumā.

Pirms balsojuma policija raidīja asaru gāzi uz demonstrantiem pie parlamenta, kad protesti pret taupības pasākumiem izvērsās vardarbībā un daži jaunieši kapucēs meta Molotova kokteiļus.

Policija paziņoja, ka demonstrācijā piedalījušies vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs negribīgi piekrita likuma pieņemšanai par jaunu taupības pasākumu kārtu, kas jāpiemēro 2019. un 2020.gadā, lai panāktu jaunu aizdevuma maksājumu saņemšanu pirms jūlijā gaidāmiem parāda maksājumiem kreditoriem.

Grieķija tajā pašā laika periodā ieviesīs trūcīgo iedzīvotāju atbalsta pasākumus, tostarp subsīdijas īrei un medikamentiem.

Atēnas cer, ka 7 miljardu eiro piešķiršana no pastāvošajiem starptautiskā aizdevuma kredītiem tiks apstiprināta eiro zonas finanšu ministru sanāksmē 22.maijā.

«Mēs esam beigu posmā ... ir ļoti iespējams, ka 22.maijā vai dažas dienas vēlāk mums būs vienošanās,» telekanālam «Skai TV» paziņoja Grieķijas valdības preses sekretārs Dimitris Canakopuls.

Grieķija mēģina šomēnes panākt skaidru eiro zonas solījumu par pasākumiem, kas atvieglotu tās milzīgā valsts parāda atmaksāšanu, kurš pērnā gada beigās līdzinājās 179% no tās ikgadējā IKP.

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) nevēlas piedalīties starptautiskā aizdevuma programmā, ja Grieķijas parāda slogs netiks samazināts līdz pārvaldāmam līmenim.

Pret Cipra aicinājumiem ievērojami samazināt šo slogu ir Vācija, kur papildu piekāpšanās Grieķijai ir nepopulāras pirms septembrī gaidāmām Vācijas parlamenta vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu