Fiskālās disciplīnas padome atzīst Valsts kontroles pārmetumus un strādā pie situācijas risinājuma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) nenoliedz Valsts kontroles norādītās juridiskās problēmas esamību un strādājot pie situācijas risinājuma, informēja FDP.

Iepazīstoties un diskutējot par Valsts kontroles ziņojumu, kurā norādīts, ka FDP, piesaistot pastāvīgā darbā trīs ekspertus, pārkāpusi savas pilnvaras un rīkojusies kā «iestāde», nevis kā «institūcija», FDP atzīst tehniski juridiskas problēmas pastāvēšanu un sola, ka sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) un Saeimu atrisinās to iespējami drīz.

FDP uzsver, ka minētā problēma radusies, jo padomes funkciju izpilde objektīvi prasa vairāk nekā viena pilna laika nodarbinātā resursus, ko arī atzinusi gan FM, gan Saeima.

Līdz ar darbības sākšanu un lai spētu izpildīt savas funkcijas, t.i. īstenot fiskālo nosacījumu uzraudzību gan budžeta plānošanā, gan budžeta izpildē un apstiprināt makroekonomiskās prognozes, konstatēts, ka to izpildei nav pietiekami tikai ar vienu pilna laika nodarbinātā (sekretāra) resursiem. Turklāt, lai varētu organizēt savu darbu neatkarīgi no FM, padomei jāspēj nodrošināt arī sava lietvedība, personāla vadība, iepirkumi, komandējumu organizācija, dažādu pārskatu gatavošana, finanšu plānošanas dokumentu izstrāde u.c. Savukārt grāmatvedību nodrošina Valsts kase, ikdienas atbalstu informācijas tehnoloģiju jomā - FM.

Arī Saeima 2015.gadā, izprotot situāciju, piešķīra finansējumu trīs ekspertu algošanai pastāvīgam darbam sekretariātā, vienlaikus gan neizdarot atbilstošus grozījumus Fiskālās disciplīnas likumā. Pēc Saeimas lēmuma, FDP atbilstoši izmantoja savas likumā noteiktās tiesības un piesaistīja trīs ekspertus uz darba līguma pamata, pirms tam atbilstoši grozot FDP darbības nolikumu.

Vienlaikus padomē norāda, ka FDP biedri ir nodarbināti citās darba vietās un saņem atalgojumu no FDP par divu stundu darbu sēdēs un septiņu stundu darbu gatavošanās sēdēm. Līdz ar to FDP uzskata, ka VK atzinums drīzāk ir tehniskas dabas problēma, kuru atrisināšana ir juridiskās tehnikas jautājums.

LETA jau rakstīja, ka Valsts kontroles revīzijā secināts, ka FDP rīkojas ārpus tai normatīvajos aktos noteiktās kompetences. Valsts kontrole, vērtējot FDP faktisko darbību, ir konstatējusi pazīmes, kas liecina, ka FDP rīkojas ārpus tai normatīvajos aktos noteiktās kompetences, tai skaitā, veicot iestādei neraksturīgus uzdevumus, piemēram, papildus FDP sekretāram uz darba līguma pamata ir pieņemti darbā trīs darbinieki, lai gan šādu tiesisko attiecību gadījumā ir jāslēdz uzņēmuma līgums.

Tāpat Valsts kontrole norāda, ka FDP sagatavo gada pārskatu par finansiālo stāvokli, taču Likums par budžetu un finanšu vadību nosaka, ka gada pārskatu sagatavo un iesniedz budžeta iestādes, no valsts budžeta daļēji finansētas atvasinātas publiskas personas un budžeta nefinansētas iestādes. Atbilstoši likumā sniegtajām terminu definīcijām, gada pārskata iesniegšanas pienākums attiecas uz valsts un pašvaldību iestādēm, atvasinātām publiskām personām, valsts un pašvaldību aģentūrām, savukārt FDP nepieder ne pie vienas no šīm iestāžu grupām.

Valsts kontrole iesaka FM sadarbībā ar FDP izvērtēt padomes darbības atbilstību tās tiesiskajam statusam un nepieciešamības gadījumā iniciēt grozījumus normatīvajos aktos, lai nodrošinātu FDP darbības atbilstību normatīvajos aktos noteiktajam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu