OIK atlaides energoietilpīgajiem ražotājiem paredzēts kompensēt no «Latvenergo» dividendēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atlaides energoietilpīgajiem ražotājiem paredzēts kompensēt no AS «Latvenergo» dividendēm, pastāstīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Viņš norādīja, ka tādējādi šīs atlaides nenozīmēs lielākus OIK maksājumus citiem patērētājiem.

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūru LETA informēja, ka šim mērķim jau ir paredzēts finansējums trim gadiem - 3,5 miljoni eiro ik gadu. Pēcāk valsts budžeta sagatavošanā paredzēts prasīt tālāko nepieciešamo finansējumu.

Kā ziņots, pēc gandrīz divu gadu ilga saskaņošanas procesa EM saņēmusi Eiropas Komisijas (EK) saskaņojumu valsts atbalsta sniegšanai energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem.

Valdība šodienas sēdē atbalstīja grozījumus kārtībā, kādā energoietilpīgi apstrādes rūpniecības uzņēmumi iegūst tiesības uz samazinātu līdzdalību OIK maksājumam, veicot precizējumus saskaņā ar panākto vienošanos ar EK.

Pēc EM vēstītā, tas nozīmē, ka jau tuvākā mēneša laikā - pēc noteikumu grozījumu apstiprināšanas un publicēšanas oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis» - energoietilpīgi uzņēmumi varēs sākt pretendēt uz tiesībām saņemt par 85% samazinātu maksājumu par elektroenerģijas OIK atjaunojamo energoresursu daļu, kas paaugstinās uzņēmumu konkurētspēju Eiropas Savienības vai trešo valstu eksporta tirgos, kur elektroenerģijas izmaksas var būt līdz pat divām līdz trim reizēm zemākas nekā Latvijā.

Aģentūra LETA jau rakstīja - lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no AER un augstas efektivitātes koģenerācijā, Latvijā kā atbalsta instruments tiek izmantots elektroenerģijas obligātais iepirkums un jaudas maksa par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu. Papildu izmaksas, kas rodas atbalsta sniegšanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildus elektroenerģijas tirgus cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas gala cenā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu