Tirgotāji aicina VID skaidrot nevēršanos pret personām par kases aparātu «grozīšanu»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) aicina Valsts ieņēmumu dienestu (VID) skaidrot nevēršanos pret personām par kases aparātu «grozīšanu», informēja asociācijā.

LTA aicina sniegt patiesu informāciju par VID darbību elektronisko kases aparātu sagrozīšanas novēršanas jomā, t.sk. atbildēt uz jautājumu - kāpēc VID ir noraidoša nostāja pret kriminālatbildības noteikšanu par pārkāpumiem konkrētām personām par kases aparātu «grozīšanu».

«VID norādījis, ka pagājušajā gadā konstatēti 18 gadījumi ar iejaukšanos kases aparātu darbībā. Kas ir šie pārkāpēji, un kāds ir viņu nodarītais zaudējums valstij? Tāpat - kuri ir tie, kas «grozot EKA» nozog valstij pusmiljonu dienā, un kāpēc ilgstoši tas nav konstatēts? Kāpēc dienests pamodies tikai tagad?!,» vaicā LTA.

Asociācijā arī norāda, ka VID iepriekšējos gados nekad nav runājis par pusmiljona eiro zudumiem dienā un nav informējis nozares asociāciju, ka pastāv šāda problēma. Vienlaikus VID nespējot apkarot krāpnieciskās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) shēmas un nespēj iekasēt naudu no lielajiem nodokļu parādniekiem.

«Sekas pašreizējai reformai ir cenu kāpums, ko konstatējusi arī Finanšu ministrija (FM), atzīstot, ka tāpēc nedaudz lēnāki pieauguma tempi bijuši pakalpojumu nozarēs. Ja tirdzniecībā kopumā bijis samērā spēcīgs 5% gada pieaugums, komercpakalpojumu nozarēs izaugsme palēninājusies līdz 2,4%. Tā, piemēram, peldabaseinam aparātu sertificēšana prasīs 18 000 eiro, vienam kafijas automātam - 16 000 eiro. Latvijā pazīstamam ražotājam firmas veikalos kases aparātu nomaiņa izmaksās 210 000 eiro,» sacīja LTA.

Asociācijā uzskata, ka FM jāatgriežas pie labas valsts pārvaldības prakses gan diskusijā ar sabiedrību, gan ar nozaru asociācijām, gan Saeimas deputātiem. LTA ieskatā, līdz šim FM pārstāvji izvairās tikties ar asociācijām un ar Saeimas Tautsaimniecības komisiju.

«Tā kā vienlaikus tiek izplatītas tenkas, ka LTA piesedz kriminālās pasaules intereses, tad esam atkārtoti vērsušies Drošības policijā un aicināsim izpētīt afēras būtību arī jaunajai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadībai. LTA ir aprēķinājusi, ka šogad vienai ārzemju kompānijai uz Latvijas pircēju rēķina tiks ieguvums 60 miljoni eiro. Ņemot vērā līdzšinējo praksi, mūsu valstī kāds nopelnīs likumīgos 10%,» uzsvēra LTA.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ilze Cīrule šorīt intervijā LTV raidījumā «Rīta panorāma» teica, ka no krāpšanās ar kases aparātiem valsts budžets ikdienu zaudē pusmiljonu eiro.

«Mūsu aprēķini liecina, ka valsts budžets no krāpšanās ar kases aparātiem zaudē pus miljonu eiro ikdienu,» teica Cīrule. Viņa uzsvēra, ka krāšanas ar kases aparātiem ir ļoti liela problēma un lielākais krāpšanās gadījumu īpatsvars ir sabiedriskās ēdināšanas un mazumtirdzniecības jomās.

Cīrule norādīja, ka tuvāko nedēļu laikā VID informēs par jauniem krāpšanās gadījumiem, kā arī iestrādēm problēmas apkarošanai.

Kā ziņots, šogad 1.janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas būtu jāsāk lietot no 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu