«Latvenergo» trijos mēnešos nopelnījis € 55,1 miljonu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

AS «Latvenergo» šogad pirmajos trijos mēnešos strādāja ar 265,8 miljonu eiro konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 0,9% vairāk nekā attiecīgajā laikā pērn, savukārt koncerna peļņa pieauga par 42,7%, sasniedzot 55,1 miljonu eiro, liecina uzņēmuma publiskotais finanšu pārskats.

Energokompānijas preses sekretāre Ivita Bidere aģentūrai LETA pavēstīja, ka vienlaikus uzņēmuma EBITDA (ieņēmumi pirms procentiem, uzņēmumu ienākuma nodokļa, asociēto sabiedrību peļņas vai zaudējumu daļas, nolietojuma un amortizācijas un nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu vērtības samazinājuma) ir pieaugusi par 14% - līdz 113,8 miljoniem eiro. Finanšu rezultātus pozitīvi galvenokārt ietekmēja par 91% lielāka Daugavas hidroelektrostaciju (HES) izstrāde.

«Latvenergo» koncernā 2017.gada pirmajā ceturksnī par 50% pieaudzis saražotās elektroenerģijas apmērs, sasniedzot 1855 gigavatstundas (GWh). Galvenokārt šo pieaugumu veicināja par 91% lielāka elektroenerģijas izstrāde Daugavas HES, kas 2017.gada pirmajā ceturksnī bija 1148 GWh - pēc vairāku gadu pārtraukuma šogad Daugavā bija vienmērīgs un samērā ilgstošs palu periods.

Savukārt Rīgas TEC elektroenerģijas izstrāde 2017.gada pirmajos trijos mēnešos ir palielinājusies par 12%, sasniedzot 692 GWh. Bidere atzīmēja, ka «Latvenergo» koncerns ir sekmīgi izmantojis diversificētā ražošanas portfeļa priekšrocības, pielāgojot Rīgas TEC un Daugavas HES darbu tirgus situācijai un ražojot konkurētspējīgu elektroenerģiju ne tikai Baltijas, bet arī Ziemeļu valstu mērogā.

Pārskata periodā klientiem Baltijā kopumā ir pārdotas 1883 GWh elektroenerģijas, tostarp Latvijā - 1263 GWh, Lietuvā - 360 GW, bet Igaunijā - 260 GWh. Ārpus Latvijas kopējais klientu skaits pārsniedz 34 600, kuriem tiek pārdota aptuveni trešdaļa no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apmēra.

Kopējais investīciju apmērs 2017.gada pirmajā ceturksnī nav būtiski mainījies, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, un bija 32,1 miljons eiro. Aptuveni 80% no kopējām investīcijām veiktas tīklu aktīvos. Būtiski koncerna investīciju projekti ir: Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcija, kas nodrošinās to darbību nākamos 40 gadus; Kurzemes loks, kas paaugstina energoapgādes drošumu Kurzemē un Latvijā un integrē Baltijas valstis Ziemeļu valstu elektroenerģijas tirgū; trešais elektropārvades tīkla starpsavienojums starp Igauniju un Latviju, kas ir būtisks nākotnes elektroenerģijas pārvades infrastruktūras objekts visam Baltijas reģionam.

«Latvenergo» koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, gāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu nomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu