Grieķijas premjers aicina ES ar investīcijām izbeigt parāda strupceļu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien aicināja Eiropas Savienību (ES) veikt investīcijas ar mērķi sekmēt Grieķijas ekonomikas izaugsmi, lai izbeigtu strupceļu valsts parāda jautājumā.

«Atslēga domstarpību pārvarēšanai» starp Starptautisko valūtas fondu (SVF) un eirozonu par pasākumiem Grieķijas parāda atvieglošanai ir samazināt to «domstarpības par Grieķijas izaugsmes novērtējumu vidējā termiņā un ilgtermiņā», teica Ciprs savā runā.

Lai to izdarītu, «Eiropai vajadzētu uzņemties iniciatīvas un saistības investīciju programmām, kas sekmēs Grieķijas izaugsmi», sacīja Ciprs.

Sarunas par Grieķijas valsts parādu, kas līdzinās 179% no IKP, mēnešiem ilgi ir paralizējušas domstarpības starp SVF un Eiropas kreditoriem, kurus vada Vācija.

Eiropas kreditori paredz, ka tuvākajos gados Grieķijas ekonomika stipri pieaugs un tās valdība panāks lielus budžeta ieņēmumu pārpalikumus, kas ļaus Grieķijai samaksāt savus parādus.

SVF ir mazāk optimistiski noskaņots un uzskata, ka Grieķijas parāda slogs ir tālāk jāatvieglo, pirms tās parāds varētu tikt atzīts par ilgtspējīgu un attaisnotu jaunu naudas aizdošanu Grieķijai.

Vācijas līderi nevēlas piedāvāt jaunu Grieķijas parāda atvieglošanu pirms septembrī gaidāmajām Vācijas parlamenta vēlēšanām, tomēr ir arī apsolījuši parlamentāriešiem, ka SVF paliks starptautiskā aizdevuma programmā.

Berlīne uzskata, ka jebkādām diskusijām par parāda atvieglošanu jānotiek pēc tam, kad nākamā gada vidū beigsies trešā Grieķijas glābšanas programma 86 miljardu eiro apmērā, par kuru vienošanās tika panākta 15.gadā.

Ir gan nepieciešams panākt vienošanos, lai Grieķija varētu jūlijā veikt sava parāda maksājumu apmēram 7,5 miljardu eiro apmērā.

Visas puses grib novērst 2015.gada strupceļa atkārtošanos, kad Grieķija bija tuvu izslēgšanai no eirozonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu