Vērtēs atteikšanos no pirmsčekiem, lai ēdināšanas uzņēmumi nekrāptos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Lai mazinātu krāpšanos ar kases aparātiem ēdināšanas uzņēmumos, tiks vērtēta ideja par atteikšanos no pirmsčekiem, šorīt intervijā LTV raidījumā «Rīta panorāma» teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa, komentējot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atklāto vērienīgo krāpšanas shēmu vairākos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos Vecrīgā, norādīja, ka jau šodien šo jautājumu pārrunās ar VID vadību.

Reizniece-Ozola arī atzina, ka pati saskārusies ar pirmsčeku problēmu. Nereti sabiedriskās ēdināšanas vietās klientiem tiek izsniegts pirmsčeks, un arī īstā čeka vietā klients saņem pirmsčeku. Tādējādi tiek apiets kases aparāts un zaudēti ieņēmumi valsts budžetā. Ministre rosinās priekšlikumu par atteikšanos no pirmsčekiem, ja vien to nepieciešamība netiks loģiski pamatota.

Viņa arī uzsvēra, lai mazinātu krāpšanos ar kases aprātiem, svarīga ir jaunās kašu sistēmas ieviešana. «Svarīgs uzdevums ir pārkāpt tai astei pāri un ieviest jauno kases aparātu sistēmu,» teica Reizniece-Ozola.

Jau vēstīts, ka VID pagājušajā nedēļā veicis reidus vairākos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos Vecrīgā, atklājot vērienīgu krāpšanās shēmu. Visi pārbaudītie uzņēmumi ir saistīti ar vieniem un tiem pašiem īpašniekiem, tāpat identisks ir to krāpšanās veids.

Ēdināšanas uzņēmumi kā darījumu apliecinošus dokumentus čeka vietā izsnieguši pirmčekus, līdz ar to dodot uzņēmumam iespēju slēpt vai samazināt reālo apgrozījumu. Pārbaudes turpinās un nodarītais zaudējums vēl tiek aprēķināts, informēja VID.

Neskaitot šos uzņēmumus Vecrīgā, VID šogad atklājis vēl divus apjoma ziņā lielus krāpniecības gadījumus. Tika konstatēts, ka kāda pazīstama auto rezerves daļu tirdzniecības un autoservisa pakalpojuma sniedzēja struktūrvienībās kases aparātos regulāri tiek atslēga elektroniskā kontrollente, līdz ar to netiek norādīti visi veiktie darījumi. Kaut gan uzņēmums strādā katru dienu, darījumi tika reģistrēti reti, pārdienām. Uzņēmumā ir veikts audits un patlaban tiek lemts par sodiem.

Tāpat nesen ir beigusies 30 dienu tematiskā pārbaude četros ēdināšanas uzņēmumos, kurus visus vieno viena amatpersona. Trijos no tiem notikusi iejaukšanās kases sistēmu konstrukcijās, kontrollentē nesaglabājot informācijas par izdrukātajiem pirmčekiem. Arī šajā gadījumā nodarītie zaudējumi vēl tiek aprēķināti.

Šogad tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumos VID kopumā veicis 431 tematisko pārbaudi.

Ievērojot «Konsultē pirms sodi» principu, VID aicinājis uzņēmējus veikt precizējumus nodokļu deklarācijās, norādot patieso kopējo darījumu vērtību un veicot papildu maksājumus budžetā.

LTV raidījums «Aizliegtais paņēmiens» 5.jūnijā ziņoja, ka vairākos Vecrīgas restorānos un krogos, saistītos ar libāniešu izcelsmes uzņēmēju Rabihu Odaimi, atklāta shēma, ar kuru uzņēmumi, izmantojot pirmčekus, tiek pie skaidras naudas un apiet nodokļu maksāšanu.

Raidījums informēja, ka par vienotu shēmu var runāt sešos populāros un apmeklētos Vecrīgas krogos un restorānos, kuros galvenais saimnieks ir libāņu izcelsmes uzņēmējs Rabihs Odaime, viņa sieva Anita Odaime un arī Raimonds Vasiļjevs.

Pirmais uzņēmums ir «Peter’s Brew House», kas atrodas Vecrīgā, Skārņu ielā, centrālā vietā netālu no Pēterbaznīcas. Otrais - «Queen’s pub» - atrodas Kaļķu ielā netālu no Rīgas domes. Turpat blakus atrodas arī restorāns «Zvejnieka dēls». Savukārt restorāns «Zilā govs» atrodas Līvu laukumā. Piektais uzņēmums atrodas turpat blakus un tas ir «Colonel Brew Pub», iepriekš zināms kā restorāns «Četras istabas». Sestais - «Līvu terase».

Vasiļjevs un Odaimu pāris ir vai nu īpašnieki, vai valdes locekļi restorānus pārvaldošajās firmās.

Uzņēmuma SIA «Teatro», kas kontrolē restorānu «Peter's Brew House», 2016.gadā apgrozījums bija apmēram pusmiljons eiro, peļņa 70 000 eiro. Par spīti labajiem rezultātiem, sociālās iemaksas par reģistrētājiem 11 darbiniekiem ir 113 eiro mēnesī - mazākas nekā vajadzētu būt pat no minimālās algas.

Savukārt SIA «Baltic Holiday» kontrolē restorānu «Zvejnieka dēls» un krogu «Queen’s pub». Uzņēmuma apgrozījums bija vairāk nekā 800 000 eiro, bet zaudējumi - 27 000 eiro. Uzņēmumā reģistrēti 22 darbinieki, sociālās iemaksas par vienu - 166 eiro mēnesī.

Trešā firma, SIA «Līvu terase», kas apsaimnieko gan terasi, gan «Colonel Brew Pub», par 2016.gadu uzrāda apgrozījumu nulle un zaudējumus apmēram 200 eiro apmērā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu