JKP plāno Vējonim lūgt atgriezt Saeimā strīdīgos grozījumus Kredītiestāžu likumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Jaunā konservatīvā partija (JKP) gatavo lūgumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim atgriezt otrreizējai caurlūkošanai Saeimā šodien pieņemtos grozījumus Kredītiestāžu likumā, informēja politiskā spēka pārstāvji.

JKP norāda, ka par šiem grozījumiem nobalsoja arī partijas, kas, kā apgalvo JKP pārstāvji, saņemot ziedojumus no Valsts policijas (VP) aizturētajiem maksātnespējas administratoriem Ilmāra Krūma un Māra Sprūda.

«Mums ir pamatotas bažas, ka grozījumi paredzēti, lai nepieļautu Mārim Sprūdam nevēlama administratora izvirzīšanu «Trasta komercbankas» likvidatora amatam. Jāsecina, ka šodien pieņemtie grozījumi ir noteikta maksātnespējas administratora karteļa lobēts likumprojekts viena ekonomiska grupējuma interesēs,» teikts politiskā spēka paziņojumā.

Partijas pārstāvji akcentē, ka prakse, ka likumi tiek grozīti un piemēroti dažu interesēm, piedevām veidojot tos neprofesionāli no juridiskās tehnikas viedokļa, vairo tiesisko nihilismu. «Kāda jēga meklēt labākos risinājumus nodokļu reformai, veselības aprūpes problēmām un izglītības jomai, ja pieļaujam, ka kāds pa to laiku dauza tiesiskas valsts pamatus?» taujā JKP politiķi.

«Lūkojoties uz deputātu sarakstu, ka nobalsojuši par deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) pēdējā brīdī iesniegto priekšlikumu, jājautā, vai iezīmējas arī jaunās valdības aprises? Vai arī tos vieno tikai līdzīgi sponsori?» pausts paziņojumā.

Kā ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma strīdīgos grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas nosaka ierobežojumus kļūt par maksātnespējīgas bankas administratoru.

Likumprojektu atbalstīja 56 deputāti no Zaļo un zemnieku savienības, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, «Saskaņas» un «No sirds Latvijai». Pret bija 20 parlamentārieši, tostarp «Vienotības» deputāti un Artuss Kaimiņš (KPV LV), savukārt Edvards Smiltēns (V) balsojumā atturējās. Vēl 17 parlamentārieši no ZZS, nacionālās apvienības, «Vienotības», Latvijas Reģionu apvienības un «Saskaņas» balsojumā nepiedalījās.

Deputātu atbalstītā likuma izmaiņu redakcija nosaka, ka par kredītiestādes likvidatoru nevarēs kļūt gadījumā, ja likvidators pēdējo divu gadu laikā pirms iecelšanas dienas ir bijis pilnvarojuma līguma attiecībās ar likvidējamas kredītiestādes kreditoru tā tiesiskajās attiecībās ar likvidējamo kredītiestādi. Līdzīgs ierobežojums noteikts arī administratoriem kredītiestāžu maksātnespējas procesos.

Kā ziņots, VP aizturējusi Krūmu un Sprūdu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Raidījums «Nekā personīga» pērn vēstīja, ka Krūms likvidācijas procesā gandrīz septiņus miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tika tieši Sprūdam. Savukārt nesen raidījums ziņoja, ka pret Krūmu Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts kriminālprocess saistībā ar aizdomām par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu.

Sprūda vārds iepriekš vairākkārt izskanējis skaļos maksātnespējas procesos. Tika ziņots par Sprūda atcelšanu no SIA «Dzimtā sēta» maksātnespējas procesa. Par šo procesu Maksātnespējas administrācija (MNA) administratoram vairākas reizes prasīja paskaidrojumus un informāciju, cita starpā arī saistībā ar naudas līdzekļu novirzīšanu no uzņēmuma bankas konta.

Tāpat plaši izskanēja SIA «Peltes īpašumi» process, par kuru arī notika vairākas tiesvedības, turklāt tajā MNA radās šaubas par administratora objektivitāti, tomēr Sprūds no procesa netika atcelts, jo jau iepriekš notika administratoru maiņa. Ja šajā procesā Sprūds tiktu atcelts no tā administrēšanas, tas varētu nozīmēt administratora sertifikāta zaudēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu