Uzņēmēji pagaidām atturas komentēt rosinājumu atlikt IIN samazināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) pagaidām atturas komentēt vienu no valdošās koalīcijas rosinājumiem attiecībā uz kompensējošajiem mehānismiem nodokļu reformā - par pusgadu atlikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu, taču joprojām uzstāj uz reformas nepieciešamību, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmēju organizācijās.

LTRK padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban LTRK nevēlas detalizēti komentēt jautājumus, kas saistīti ar nodokļu reformu un veselības aprūpes finansējumu, kā iespējamos priekšlikumus šajā kontekstā, iekams koalīcija nav pieņēmusi gala lēmumu.

«Šobrīd iesaistīties tajā politiskajā haosā mēs negribam. Tā mētāšanās [ar priekšlikumiem] ir ik pa stundai, ik pa dienai, tas nav nopietni. Mēs paliekam pie lielajām lietām. Savu uzstādījumu esam snieguši, politiķi to zina un viņiem savstarpēji jāpieņem lēmums,» teica LTRK padomes priekšsēdētājs.

Pēc teiktā, LTRK ieskatā ir vairākas prioritātes nodokļu reformas kontekstā. «Mēs joprojām uzskatām, ka reforma ir vajadzīga un reformai ir jāvirzās uz priekšu. Mūsuprāt, jāsamazina darbaspēka nodokļi un jāievieš reinvestētā peļņa. Tāpat uzskatām, ka milzīgas rezerves ir ēnu ekonomikā, līdz ar to ir jādomā, kā reformas kontekstā ar nodokļu instrumentiem piespiest maksāt tos, kas ir «ēnā»,» teica Rostovskis. Arī no publiskā sektora tērētājiem līdzekļiem kopumā, piemēram, publiskajos iepirkumos, ir iespējams rast rezerves, lai rastu nepieciešamo finansējumu.

Arī Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Vitālijs Gavrilovs piekrita, ka LDDK komentēs priekšlikumus, kad koalīcija būs vienojusies. «Mēs gaidām, kādu variantu koalīcija reāli piedāvās pēc tam, kad dažādos variantus būs apspriedusi. Cik saprotu, ka līdz šim laikam nav panākta vienošanās par priekšlikumiem,» teica Gavrilovs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka LDDK joprojām stingri pastāv uz nodokļu reformas nepieciešamību.

Jau ziņots, ka koalīcija iecerējusi nākamnedēļ vienoties par jautājumiem, kas saistīti ar nodokļu reformu un veselības aprūpes finansējumu, tāpēc politiķiem apspriešanai piedāvāti vairāki iespējamu izmaiņu varianti, tostarp iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) lielāka progresivitāte, iespēja par pusgadu atlikt IIN likmes samazināšanu, kā arī citi.

Ja būs nepieciešami papildu kompensējošie mehānismi, tad IIN likmes samazinājumu līdz 20% varētu ieviest pusgadu vēlāk - nevis no nākamā gada 1.janvāra, bet gan no 1.jūlija. Tāpat varētu tikt apspriesta progresīvāka IIN likme nekā bija plānots. Pašlaik nodokļu reforma paredz ieviest divas IIN pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā jeb 3750 mēnesī un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā.

Koalīcijas apspriešanai piedāvātais priekšlikums paredz IIN likmi 20% apmērā bruto ienākumiem līdz 900 eiro mēnesī, 23% likmi ienākumiem no 900 eiro līdz 3300 eiro mēnesī, 26% - līdz 8000 eiro vai 9000 eiro mēnesī, bet augstākiem ienākumiem - 31%, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu