Reizniece-Ozola: izmeklēšana VID nav saistīta ar VID darbinieku rotāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Drošības policijas sāktais process Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldē nav saistīts ar VID darbinieku rotāciju, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Ministre atzina, ka, neatkarīgi no Drošības policijas sāktā procesa, VID reformas ir jāturpina, Finanšu un Muitas policijas ir jāapvieno, kā arī jāpadara spēcīga un neatkarīga VID iekšējā drošības daļa.

Ministre atzina, ka viņa ir informēta par Drošības policijas veiktajām pārbaudēm VID Finanšu policijā, kā arī ministre ir vispārīgi informēta par to, kāpēc šīs pārbaudes tiek veiktas. Tomēr Reizniece-Ozola attiecās sniegt detalizētāku informāciju par notikušo līdz būs zināmi izmeklēšanas rezultāti.

Finanšu ministre pauda pārliecību, ka Drošības policijas pārbaudei nav saistības ar veikto VID darbinieku rotāciju. «Līdz šim visas rotācijas notikušas veiksmīgi un rezultāti ir sasniegti - visas koruptīvās saites, kas iepriekš pastāvēja, ir pārrautas. Ja kāds Drošības policijas pārbaudes VID Finanšu policijā vēlas saistīt ar rotāciju vai iekšējo klanu cīņu, tas neatbilst patiesībai,» uzsvēra Reizniece-Ozola.

«Šis notikums VID reformu gaitu neapdraud, bet drīzāk parāda, ka reformas ir jāsteidzina,» uzsvēra Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) procesā par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) amatpersonām Kristīnei un Maksimam Bogdanovam piemērots aizdomās turēto statuss un noteiktas darbības aizliegums.

Kā informēja DP, neminot personu vārdus, kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma 94.panta - par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu -, DP divām personām ir piemērojusi procesuālo statusu - aizdomās turētais. Vienlaikus procesa virzītājs personām kā drošības līdzekli ir piemērojis noteiktas darbības aizliegumu.

«Ņemot vērā, ka izmeklēšana kriminālprocesā turpinās, DP patlaban atturas no plašākiem komentāriem,» norādīja policijā.

VID pārstāve Aļona Zandere aģentūrai LETA sacīja, ka VID no DP pagaidām vēl nav saņēmis oficiālu informāciju par Bogdanoviem piemēroto statusu un noteiktajiem aizliegumiem. «Tiklīdz šī informācija tiks saņemta, Bogdanovi tiks atstādināti no amata pienākumu pildīšanas un šos pienākumus pildīs viņu tagadējie vietnieki,» skaidroja Zandere.

Kristīne Bogdanova ir FPP Pirmās izmeklēšanas daļas vadītāja, bet Maksims Bogdanovs ir FPP Finanšu izlūkošanas daļas operatīvās nodaļas vadītājs, viņš ir bijušā Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldes, pašreizējā AS «Ventspils nafta» grupas uzņēmuma «LasRosTrans» drošības direktora Leonīda Bogdanova dēls.

Bogdanovu pāra advokāte Alla Juraša aģentūrai LETA vakar apstiprināja, ka aizstāvamie nav aizturēti, taču viņiem ir noteikts statuss - persona pret kuru sākts kriminālprocess. «Ir veiktas vairākas kratīšanas, taču plašākus komentārus es nevarēšu sniegt, jo esmu parakstījusies par informācijas neizpaušanu,» uzsvēra advokāte un piebilda, ka viņai patlaban nav skaidrs, kas FPP amatpersonām tiek inkriminēts.

Par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kura bijusi brīdināta par valsts noslēpuma neizpaušanu, bet šim nodarījumam nav spiegošanas pazīmju, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu