Tieslietu ministrs: Augstākajā riska pakāpē ir 30 maksātnespējas administratori

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Augstākajā riska pakāpē pašlaik ir 30 maksātnespējas administratori, LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Ministrs norādīja, ka šiem administratoriem varētu būt problēmas saglabāt amatu.

Rasnačs skaidroja, ka ir četri veidi, kā maksātnespējas administratori var zaudēt amatu. Pirmais - ja pats atsakās no amata. Pēdējā gada laikā ir bijuši vairāk nekā 20 šādi gadījumi.

Otrs veids, kā zaudēt amatu esot notiesājoša sprieduma spēkā stāšanās, trešais - disciplinārlietu komisijas lēmums, bet ceturtais - eksaminācijas filtri.

Kā ziņots, tiesa 9.jūnijā nolēma piemērot apcietinājumu maksātnespējas procesa administratoriem Naurim Durevskim un Mārim Sprūdam, kā arī Ilmāram Krūmam un finansistam Jorenam Raitumam. Pēdējais pirmdien gan tika atbrīvots.

Portāls «pietiek.com» raksta, ka kriminālprocesa pamatā ir ārzonas kompāniju, «Trasta komercbankas» kreditoru, «Fairwood Import LLP» un «Ergo Tec LLP» sūdzības par to, ka līdzekļi, kas tām pienākoties kā likvidējamās komercbankas kreditoriem, esot izmaksāti «trešajām, ar klientiem nesaistītām personām». Sūdzībā norādīts, ka 27 308 eiro un 493 998 dolārus, kas pienākoties «Ergo Tec LLP», «Trasta komercbankas» likvidators Krūms pērn iemaksājis SIA «Alunāna biroji» kontā, kā maksājuma mērķi norādot «daļējs nodrošinājums kreditora prasījumā likvidācijas procesā».

Arī 303 998 dolārus, kas pienākoties «Fairwood Import LLP», Krūms iemaksājis šīs pašas SIA kontā ar tādu pašu maksājuma mērķi. Savukārt pēc tam «Alunāna biroju» kontā esošie finanšu līdzekļi debetēti vairākām personām, kuru vidū atkal bijusi jau pieminētā «Fairwood Import LLP».

Kā raksta portāls, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests saistībā ar šo naudas plūsmu un saņemtajām sūdzībām noformējis un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei (ENAP) nosūtījis vismaz septiņus ziņojumus «par iespējamām prettiesiskām darbībām likvidējamās «Trasta komercbanka» likvidācijas procesā».

Aģentūrai LETA zināms, ka ENAP sākusi divus atsevišķus kriminālprocesus. Vienā figurē Sprūds kopā ar likvidējamās «Trasta komercbankas» administratoru Krūmu un Raitumu. Sprūdam un Krūmam tiek inkriminēta izspiešana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana, savukārt Raitumam tiek inkriminēta dalība izspiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā. Otrajā lietā figurē Durevskis, par kura inkriminēto noziegumu nekas patlaban nav zināms.

Krūms patlaban ir likvidējamās «Trasta komercbankas» administrators. Raidījums «Nekā personīga» pērn vēstīja, ka Krūms likvidācijas procesā gandrīz septiņus miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tika tieši Sprūdam. Savukārt nesen raidījums ziņoja, ka pret Krūmu ENAP sākts kriminālprocess saistībā ar aizdomām par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu.

Sprūda vārds iepriekš vairākkārt izskanējis skaļos maksātnespējas procesos. Krūms viņu algojis palīdzības sniegšanai «Trasta komercbankas» maksātnespējas lietā.

Durevskis ir strādājis kopā ar Sprūdu, savukārt Raituma vārds skaļāk izskanēja pēc aizturēšanas saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sākto kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kuras ietvaros tika aizturēts toreizējais Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ZZS) un miljonārs Jūlijs Krūmiņš, kurš Raitumu dēvēja par savu finansistu.

Sprūds un Krūms ir Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas amatpersonas - Krūms darbojas valdē, bet Sprūds ir padomes loceklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu