Latvijas koksnes produktus eksportē uz vairāk nekā 100 pasaules valstīm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas koksnes produkti patlaban tiek eksportēti uz vairāk nekā 100 pasaules valstīm, pastāstīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

«Uzņēmēji nepārtraukti skatās uz jauniem tirgiem. Koksnes produkti [no Latvijas] tiek eksportēti uz vairāk nekā 100 pasaules valstīm. Protams, eksporta apmērus dažādos tirgos nevar salīdzināt, jo uz vienu tirgu aiziet viens konteiners produkcijas, bet uz citu, kā piemēram, Lielbritāniju kuģi regulāri mēro ceļu,» teica Klauss.

Viņš piebilda, lai arī kokrūpnieki savus tirgus ir būtiski diversificējuši, starp nozares uzņēmumiem un viņu produkcijas pircējiem ārvalstīs pastāv ilgtermiņa sadarbība. Tāpēc, izņemot retus no nozares neatkarīgus satricinājumus, piemēram, embargo kādā valstī, eksports ir diezgan stabils. Vienlaikus kokrūpnieki joprojām vidēji reizi ceturksnī veic pārrunas ar sadarbības partneriem par nākamā ceturkšņa piegādēm, izvērtējot sev pieņemamākos sadarbības variantus.

Klauss teica, ka šā gada pirmais pusgads nozarē aizvadīts piesardzīgi optimistiskā noskaņojumā. «Rokas nav nolaidušās uz leju. Sajūtas starp uzņēmumiem atšķiras, arī dažādos produktu segmentos sajūtas ir atšķirīgas, bet, globāli skatoties, negribētu teikt, ka mums būtu jāsūdzas par dzīvi,» teica federācijas izpilddirektors.

Viņš piebilda, ka labāk jūtas apakšnozares, kas izteikti darbojas eksporta tirgos. «Eksporta tirgi kopumā ES aug, arī patērētāju sajūtas uzlabojas. Tāpēc eksportētājiem, ja pareizi sakārtojuši savu uzņēmējdarbību un spēj labi konkurēt, viss ir kārtībā,» teica Klauss.

Klauss atzīmēja, ka kokrūpniecības nozarē Latvijā ir ļoti maz uz vietējo tirgu orientētu uzņēmumu, kā piemēram, atsevišķi mēbeļu ražotāji. «Uz vietējo tirgu orientētiem uzņēmumiem, protams, sajūtas nav tik labas, jo vietējais tirgus gan cilvēku pircēju ziņā rūk, gan arī maksātspēja salīdzinājumā ar tādām valstīm, kā piemēram, Zviedriju, Somiju un Lielbritāniju Latvijā ir daudz zemāka. Taču optimistiskāki par nākotni salīdzinājumā ar uz vietējo tirgu orientētiem uzņēmumiem ir arī citu tautsaimniecības nozaru preču un pakalpojumu eksportētāji,» teica Klauss.

Pēc viņa teiktā, nozares izaugsme un eksporta izaugsme ir savstarpēji lielā mērā saistītas. Ir diezgan maza varbūtība, ka eksports sarūk un nozares kopējie apmēri strauji aug. Tam nepieciešami kādi ārkārtēji ekonomiski notikumi, piemēram, būvniecības «bums» 2006., vai 2007.gadā, taču pagaidām šāda mēroga notikumi nozarē netiek prognozēti.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada 1.augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanu Latvijā. Tās mērķis ir veicināt Latvijas meža nozares attīstību sadarbībā ar ieinteresētajām institūcijām, veidot ilgtspējīgu, stabilu ekonomisko vidi meža nozares uzņēmumu attīstībai un konkurētspējas paaugstināšanai, kā arī nodrošināt Latvijas kokrūpniecības interešu starptautisku pārstāvniecību un asociāciju darbības attīstīšanu un koordinēšanu.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu