«Rīgas satiksme» lauzusi līgumu ar Arodbiedrību koordinācijas centru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) lauzusi līgumu ar Arodbiedrību koordinācijas centru, kas bija tās starpnieks sadarbībā ar arodbiedrību LABA, ceturtdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Lielākā daļa no «Rīgas satiksmes» darbiniekiem ir minētās arodbiedrības biedri. Turpmāk RS pati nodrošināšot saviem darbiniekiem visus tos labumus, kuru organizēšanai Arodbiedrību koordinācijas centram iepriekš tika pārskaitītas ievērojamas summas. Piemēram, 2015.gadā tas bija gandrīz pusotrs miljons eiro.

Kā raidījumam skaidroja RS preses pārstāvis Viktors Zaķis, sadarbību ar Arodbiedrību koordinācijas centru uzņēmums pārtraucis, ņemot vērā dažādus ieteikumus, apstākļus un iekšējo resursu izvērtēšanu. «Mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka šobrīd būtu pareizāk izdarīt tā, ka Arodbiedrību koordinācijas centru, visu to sadaļu pārņemt RS rīcībā, un mēs paši turpmāk nodrošināsim tos visus labumus, kas attiecas uz darbiniekiem,» skaidroja Zaķis.

Šomēnes RS arī vairs nav pārskaitījusi biedru naudas arodbiedrībai LABA. Kā skaidroja tās vadītājs, līdz šim tas tika darīts uz koplīguma pamata, tāpēc tagadējā situācija arodbiedrību neapmierina. «RS ir pārtraukusi daļēji izpildīt koplīgumu. Par to mums ir ierosināms kolektīvais tiesību strīds, un to mēs arī darīsim,» «LNT Ziņām» sacīja LABA valdes priekšsēdētājs Raimonds Gailis.

Pēc LABA datiem, arodbiedrībā ir gandrīz visi RS darbinieki. Līdz šim biedru naudas par viņiem administrēja darba devējs, bet tagad tas būs jādara pašiem. Biedra nauda ir 1% no bruto algas. Līdz šim tā tika centralizēti ieturēta no gandrīz 4000 RS darbinieku atalgojuma. Mēnesī tas kopā ir ap 20 000 eiro. Zaudējot šo naudu, LABA radušās problēmas. «Mums ir grūti tagad strādāt, jo mēs esam daļēji bloķēti, tāpēc mēs nedaudz pārkārtojamies un ir vajadzīgas pāris dienas, lai mēs reorganizētos,» atzina Gailis.

Kā ziņots, vēl pirms diviem gadiem pēc pārbaudes Valsts kontrole ieteica RS rūpīgi izvērtēt sadarbības nepieciešamību Arodbiedrību koordinācijas centru. Valsts kontrole arī ir ierosinājusi veikt grozījumus likumā, lai tai atļautu pārbaudīt pašvaldību uzņēmumu pārskaitījumus arodbiedrībām.

LETA jau vēstīja, ka LABA vadītājs Gailis līdz šim bija Rīgas domes deputāts no «Saskaņa»/«Gods kalpot Rīgai» saraksta, taču 3.jūnijā notikušajās pašvaldību vēlēšanās viņš Rīgas domē vairs ievēlēts netika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu