«PrivatBank» ir atteikusies no klientiem un transakcijām ar potenciāli augstu risku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«PrivatBank» ir veikusi izmaiņas klientu izpētes politikā un biznesa riska izvērtēšanas stratēģijā, atsakoties no klientiem un transakcijām ar potenciāli augstu risku, atzīmē bankas pārstāvji, komentējot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) bankai piemēroto soda naudu par iesaisti starptautisko sankciju pret Ziemeļkoreju apiešanā.

«Komisija, 2017.gadā veiktās mērķa pārbaudes ietvaros, konstatēja trūkumus bankas klientu padziļinātas izpētes un darījumu uzraudzības jomā 2013. un 2014.gadā, kuru dēļ atsevišķi klienti izmantoja banku starptautisko sankciju pret Ziemeļkoreju apiešanā. Komisija ir secinājusi, ka banka netika apzināti un tīši pārkāpusi regulas Nr.329/2007 prasības un nebija tieši iesaistīta sankciju apiešanā. Tāpat komisija ir secinājusi, ka klientu skaits un darījumu apmērs, attiecībā uz kuriem banka ir pieļāvusi pārkāpumu, ir neliels un līdz ar to bankas pārkāpumi vērtējami kā nebūtiski,» pauž bankā.

Tāpat «PrivatBank» pārstāvji norāda, ka mērķa pārbaudē konstatētās nepilnības ir attiecināmas uz 2013. un 2014.gadu, taču kopš tā laika bankā ir nomainīta vadības komanda un 2016.gadā ir iecelta arī jauna valde.

«Ar mērķi izvairīties no līdzīgiem gadījumiem, banka ir veikusi nozīmīgus soļus savu iekšējo politiku un procedūru uzlabošanā. Veikto pasākumu ietvaros, banka ir izmainījusi klientu izpētes politiku un biznesa riska izvērtēšanu stratēģijas līmenī, atsakoties no klientiem un transakcijām ar potenciāli augstu risku,» atzīmē bankas pārstāvji.

Pēc bankas pārstāvju minētā, «PrivatBank» vēl pirms FKTK mērķa pārbaudes sākšanas bija pārtraukusi darījuma attiecības ar iepriekš norādītajiem klientiem, kā arī bija izbeigusi darījuma attiecības ar līdzīga tipa klientu segmentu. «Tas nešaubīgi apliecina bankas vadības apņemšanos veikt klientu portfeļa revīziju (de-risking), lai turpmāk izvairītos no līdzīgām problēmām. Banka nepārtraukti turpina investēt iekšējās kontroles sistēmās un personāla kvalifikācijas paaugstināšanā un ir stingri apņēmusies vērsties pret personām, kas vēlas izmantot banku, lai apietu Latvijas un starptautiskos likumus,» pauž bankā.

«PrivatBank» ir noslēgusi administratīvo līgumu ar FKTK, ar kuru apņēmusies veikt turpākus ieguldījumus iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka FKTK piemērojusi soda naudu «Reģionālajai investīciju bankai», «Baltikums Bank» un «PrivatBank» kopumā 641 514 eiro apmērā, tostarp «Reģionālajai investīciju bankai» piemērota 570 364 eiro soda nauda, kā arī izteikts brīdinājums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanu (NILLTFN) atbildīgajām personām, bet «Baltikums Bank» un «PrivatBank» katrai piemērota soda nauda 35 575 eiro apmērā.

Pārkāpumi ir saistīti ar klientu izpēti, kas ietver arī darījumu uzraudzību un nepietiekamu informācijas iegūšanu par klientu norādītājiem patiesajiem labuma guvējiem un veiktajiem darījumiem. Vairākos gadījumos laika posmā no 2009. līdz 2015.gadam daži no minēto banku klientiem, izmantojot ārzonas teritorijās reģistrētus uzņēmumus un sarežģītas darījumu ķēdes, no saviem kontiem veikuši pārskaitījumus, lai apietu pret Ziemeļkoreju noteikto starptautisko sankciju prasības.

Tāpat ziņots, ka 2015.gada beigās FKTK par pārkāpumiem NILLTFN likuma, Kredītiestāžu likuma un citu normatīvu ievērošanā «PrivatBank» piemēroja tobrīd lielāko iespējamo naudas sodu 2,017 miljonu eiro apmērā. FKTK atstādināja arī bankas valdes priekšsēdētāju un atbildīgo valdes locekli, uzdeva pilnībā nomainīt bankas valdi, kā arī piemēroja individuālus naudas sodus toreizējiem bankas valdes locekļiem.

Pēc aktīvu apmēra «PrivatBank» 2017.gada marta beigās bija 14. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas «PrivatBank», kuru 2016.gada decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu